Akşam
Zorunlu Trafik Sigortası'nda yeni dönem başlıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili daha önce çerçevesini çizdiği yeni uygulamanin ilk bölümünü resmiyete kavuşturdu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte basamak sisteminden aylık artış oranına kadar birçok değişiklik 1 Mayıs'ta uygulamaya girecek. Kararla birlikte hasarsızlık ve hasar sebebiyle prim artırım oranları değişti. 7 basamaklı prim artırımı tablosuna '0' ile '8.' basamaklar eklendi.
9 BASAMAKLI SİSTEM
Böylece iyi sürücünün ödüllendirildiği, kötü sürücünün daha fazla prim ödeyerek cezalandırıldığı 9 basamaklı sisteme geçiş yapıldı. Yeni sistemde hasarsızlık indirimlerinde faydalanılabilen indirim oranları 2 puan azaltıldı. Yani ilk yıl yüzde 10 olan hasarsızlık indirimi yüzde 5'e, ikinci yıl yüzde 22'den yüzde 20'ye, üçüncü yıl yüzde 42'den yüzde 40'a indirildi. Buna karşılık listeye eklenen 8. basamaktaki aracın priminde hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar yapılabilecek. 7. basamakta olup 5 yıldır kaza yapmayan iyi sürücüler 8. basamağa geçecek. İlk kez trafiğe çıkacaklar için hasarsızlık prim indirimi ve artırımı tablosunun 4. basamağı uygulanacak ve bu basamakta yüzde 10 prim artırımı öngörülüyor.
16 BİN KİŞİYE KÖTÜ HABER
Sigorta primi, 1 kazası olan sürücüler için yüzde 10, 2 kazası olanlar için yüzde 45, 3 kazası olanlar için yüzde 90, 4 kazası olanlar için yüzde 135 olarak artırılmaya devam edecek. Tabloya eklenen '0.' basamakla kaza sayısı 4'ten fazla olan sürücüler için sigorta prim oranının yüzde 200 artırılması hükme bağlandı. Türkiye'de bu kapsamda 16 bin sürücünün bulunduğu ifade ediliyor. Uygulamayla 6.5 milyon sürücünün ise trafik sigortası için cebinden daha az para çıkacak. Yeni sistemle sürücü davranışlarının disipline edilmesiyle trafik kazalarının azaltılması amaçlanıyor.
EŞDEĞER PARÇA KULLANANA TEŞVİK
Hasarlı araç onarımında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yerli ve milli üretim vizyonu kapsamında hayata geçireceği orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçaların kullanımı teşvik edilecek. Eşdeğer parça kullanımı halinde hasar maliyetlerinde yaşanacak düşüş tarifeye yansıtılacak ve baz tarifede indirim yapılacak. Kararla hasarın giderilmesinde ve tazminatın ödenmesinde, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş parçalar veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi halinde sigortada yüzde 20'ye kadar indirim uygulanabilecek.