Kötü komşu ev sahibi yaptı... İtalyan rest çekince yerli robot üretti

55 ülkeye raf sistemleri ihraç eden Temesist'in patronu Halil İbrahim Gül, mekik robotları satın aldığı İtalyan firmanın ‘bize mahkumsun' resti üzerine yerli adım attı. Gül “4 ayda söke taka yaptım” dedi.

Dünyada 55 ülkeye depo ve raf sistemleri ihracatı yapan Temesist Şirketler Grubu, siparişlere yetişemeyince Bilecik'te ve İstanbul'da 50 milyon TL yatırımla iki yeni fabrika kurma kararı aldı. Halen bu iki şehirde üretim yapan şirket tüm robotlu büyük depolar kuruyor. Şirket "mekik robot" olarak adlandırılan otomasyon sistemini ise kendi geliştirmiş. 13 yaşında tornacı-kaynakçı çırağı olarak işi başladığını, 15 yaşında ise İstanbul'a gelerek iş hayatına atıldığını anlatan Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül o gün bugündür raf sistemleri ürettiğini söyledi. Temesist'in geliştirdiği mekik robotürünün raflar arasında dolaşımını sağlıyor.

FUARDA KARŞILAŞTIK

Kullandığı mekik robotları İtalyan bir firmadan aldığını ancak bir süre sonra firmanın zora girdiğini anlatan Gül "Ortak üretim için masaya oturduk. Ancak işi yokuşa sürdüler. 'Bize mahkumsun' dediler. Masadan kalktım" dedi. Gül mekik robotu kendisinin yapmaya karar verdiğini belirterek "Motoru hariç 4 ayda fabrikada söke taka daha iyisini yaptım. Hatta birkaç yıl sonra yurtdışında fuara çıkardım. O şirketin İtalyan müdürü de standa geldi. 'Kimden aldın' dedi. 'Kimseden almadım, sen yaptırdın' dedim. Hatta ürün almak için teklif bile aldı ama sonra almadılar" diye konuştu.

1750 ARET ÜRETTİ

Bugüne kadar bu üründen 1750 adet ürettiklerini anlatan gül "Şimdi de depo içerisinde sadece tek yöne değil her yöne giden bir robot tasarımı üzerinde çalışıyoruz" dedi. Gül, motor üretimi için de çeşitli görüşmeler yaptıklarını ve yüzde 100 yerli üretime ulaşmak istediklerini ifade etti. Okumaya fırsat bulamadığını anlatan Gül şirket bünyesinde bugün 52'si mühendis 520 kişinin çalıştığını söyledi.

55 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Temesist Şirketler Grubu olarak 5'i Türkiye'de, 4'ü de Almanya, İngiltere, Bulgaristan ve Sırbistan'da olmak üzere toplamda 9 şirketle faaliyet gösterdiklerini anlatan Gül, ihracatta da Avustralya hariç tüm kıtalara ve toplamda 55 ülkeye ürün sattıklarını söyledi. Gül, ihracatın cironun yüzde 23'üne ulaştığını belirtti.

ÜÇ VARDİYA ÇALIŞMA YENİ YATIRIM GETİRDİ

Halil İbrahim Gül, son dönemde artan talebe dikkat çekerek uzun süredir üç vardiya çalıştıklarını kaydetti. Artan taleple birlikte yeni yatırımları devreye aldıklarını söyleyen Halil İbrahim Gül, bu yatırımlarla ilgili şunları anlattı: "Bilecik Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 20 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikamızda üretim yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar Bilecik'te yeni bir fabrika inşaatına başlayacağız. Ayrıca İstanbul Hadımköy'de 'Temesist Endüstriyel Teknoloji' üssünü kısa bir süre içerisinde hayata geçireceğiz. Burada insansız çalışan depolar üzerinde çalışacağız. Her iki yatırımın toplam maliyeti yaklaşık 50 milyon TL olacak."