KOSGEB, KOBİGEL İllerde Rekabet Avantajına Sahip Sektörler Programı ile hangi ilde hangi ürünlere destek verileceğini belirleyecek ve bundan sonraki süreçte, desteklerin temelini bu program oluşturacak. Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, eş zamanlı olarak 8 bölgede gerçekleştirilen KOBİGEL Programı İllerde Rekabet Avantajına Sahip Sektörler Çalıştayı’nın açılışında, canlı yayınla 8 bölgeye bağlanarak kurumun yeni yol haritasını açıkladı.
1-Cari açığın azaltılmasına katkı
Yüksek ve orta yüksek teknolojili olup, ithal edilen ürünleri üretme kabiliyeti olan şirketlere, Stratejik Ürün Destek Programı ile 5 milyon liraya kadar destek sağlanacak.
2-Ürünlerin ticarileştirilmesi
Bir çok bakanlık ve kurumun verdiği Ar-Ge desteklerinde ortaya çıkan ürünlerin ticarileştirilmesi için Teknoyatırım Desteği ile projelere 5 milyon liraya kadar katkı yapılacak. KOBİ’lere, “bu ürünleri satabileceğiniz büyük firmaları bulun, onlarla anlaşma yapıp gelin” denilecek.
3-KOBİ tanımı değişecek
KOBİ tanımı değişerek, ciro sınırı 40 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarılacak. Buna ilişkin çalışma Başbakanlığa gönderildi. Böylece büyük ölçekli işletmeler de KOBİ desteklerinden yararlanabilecek.
4-KOSGEB destekleri için ‘rehber’ firmalara lisans verilecek
KOSGEB desteklerine ilişkin araştırma imkanı olmayan küçük işletmelere yol göstermek üzere, KOSGEB’in vereceği lisans ile çalışacak rehberler olacak. Bu konuda şikayetlere sebep olan suiistimaller ortadan kalkacak. Desteklerin doğru kullanılmasından rehberler sorumlu olacak.
5-KOBİ’lere yabancı fonların yatırımı
Özellikle teknolojik üretim yapan KOBİ’lere karne niteliğinde rating çıkarılacak. Şirketlerin, finansal, operasyonel kapasiteleri belirlenecek. Yabancı veya yerli fonlar, bu değerlemelere bakarak KOBİ’lere sermaye desteği yoluyla ortak olabilecek. Sürekli yenilenecek değerlemede, şirketlerin geleceğine yönelik projeksiyonlar da yer alacak.
6-KOBİ’ler büyük işletmelerle eşleştirilecek
Teknoyatırım desteğine benzer şekilde, büyük firmalara da hangi ürünlere ihtiyaçları olduğu sorularak, bunları üretebilecek KOBİ’lerle eşleştirilmeleri sağlanacak.
7-Her KOBİ’ye faizsiz destek hesabı açılacak
Şirketleri, her seferinde bankalarla karşı karşıya getirmemek amacıyla, koşulları sağlayan her şirket için 100 bin lira ile 500 bin lira arasında faiz destekli kredi limiti açılacak. Üç yıllık sürede şirketler istedikleri zaman bu limitlerinden kredi kullanabilecek.
8-Tüm kurumların desteklerine KOSGEB üzerinden ulaşılacak
KOBİ’lere yönelik tüm bakanlık, kurum ve kuruluşların verdiği desteklere, KOSGEB üzerinden tek pencereden ulaşılabilecek. Hazırlanan veri tabanına giren şirketler ihtiyaçlarını belirtecek, şirketin ihtiyacını hangi kurum karşılıyorsa o kurumun destek sayfasına yönlendirilecek. Ayrıca KOSGEB desteklerine e-Devlet üzerinden de başvurulabilecek.
Savunma sanayii şirketleriyle protokol imzalanacak
KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, yerlileştirmeye destek olmak amacıyla TAI, ASELSAN gibi büyük savunma sanayii şirketleriyle protokol imzalayacaklarını söyledi. Bu kapsamda TAI’nin üreteceği milli muharip uçağı örneğini veren Uzkurt, “TAI’ye gidip bunu üretmek için ithal etmeniz gereken ürünleri bize bildirin. Bunu Türkiye’de üretecek şirketleri destekleyelim diyeceğiz. Böylece teknoloji üretimini de KOBİ’ler aracılığıyla tabana yayacağız” diye konuştu.
KOSGEB NEDİR?
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Eski ismiyle Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. 1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır.
Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ’lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.