Küresel 'korku endeksi' VIX, Brexit oylaması sonrasında yüzde 40 arttı. Endeks böylelikle geçen ağustostan bu yana en hızlı çıkışını yapmış oldu ve 24.4 seviyesine ulaşarak uzun vadeli ortalaması olan 20'yi geride bıraktı. Brexit referandumunun sürpriz sonucu sonrasında küresel piyasalarda ciddi bir dalgalanma ve satış dalgası görülürken sterlin yüzde 11,1 düşüşle 1971'den bu yana en kötü gününü yaşadı.
Korku endeksi olarak da bilinen VIX endeksi piyasalardaki korku ve coşkunun en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor. 1993 yılında Chicago Board Of Trade tarafından ABD borsaları için oluşturulan endeks, 30 günlük oynaklık beklentisini ölçüyor.
250 MİLYARLIK TAMPON
Bu arada ekonomistlere göre küresel krizden 8 yıl sonra piyasaların karşı karşıya olduğu bu şok, yeni saldırı dalgasına yol açabilir. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduğunu söyledi.
AVRUPA SAVUNMADA!
Avrupa Merkez Bankası da “Euro ya da başka para cinsinden likidite sağlamaya hazırız” ifadesini kullandı. Açıklamada finansal piyasaların yakından takip edildiği duyuruldu. İsviçre Merkez Bankası (SNB) ise İsviçre frangını zayıflatmak için döviz piyasasına müdahalede bulundu. İngiltere’nin ayrılık kararının ardından güvenli liman olarak görülen İsviçre frangı, euro karşısında Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. SNB'nin frank üzerindeki günlük limitleri kaldırdığı Ocak 2015'ten bu yana da en büyük günlük artışını gerçekleştirdi.
ALTI MERKEZ ANLAŞTI
Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, finans piyasalarında istikrarı sağlamak için, altı merkez bankasının aralarında yaptığı swap anlaşmalarını kullanma dahil, BOJ'un yeterli likiditeyi sağlamaya hazır olduğunu kaydetti. Japonya, ABD, Euro Bölgesi, İngiltere, İsviçre ve Kanada, Kuroda’nın bahsettiği altı merkez bankası.
Her AB vatandaşı 1.737 $ fakirleşecek
AB ekonomisinin 2015'te ürettiği 16,2 trilyon dolarlık toplam GSYH'nin 2,8 trilyon doları İngiltere'den geldi. İngiltere'nin, ayrılma sonrasında, AB GSYH'sinin 2,8 trilyon dolar azalması bekleniyor. Bu yıl 28 üyeli AB'nin 16 trilyon 477 milyar dolarlık GSYH üreteceği tahmin edilirken, İngiltere hariç tutulduğunda 13 trilyon 716 milyar dolara geriliyor. AB'de kişi başı milli gelir 1.737 dolar azalacak.
Üç seçenek var
İngiltere'nin önünde, resmi olarak iki yıllık bir süreye var. Karmaşık ticaret anlaşmaları yüzünden bu süre daha da uzayabilir. İngiltere'nin bundan sonraki süreçte önünde üç seçenek görünüyor. Norveç modeli, yeni bir anlaşma veya Rusya ve Brezilya'nın yaptığı gibi kendi ticaret tarifelerini oluşturmak.
Rublede düşüş devam edecek
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov: “Rus ekonomisine etkisi sınırlı olur. Ancak bu gelişme nedeniyle petrol fiyatları düşecektir ve bu da rublenin zayıflamasına neden olur. Brexit kararı sonrasında küresel ekonomiye dair iyileşme tahminleri fazla iyimser. Rusya olarak daha muhafazakar bir planlamayla negatif senaryolara hazırlanmamız gerekiyor.
Dünya 'Liman'arayacak
Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan’sa “Dalgalanma bizi de vuracak ancak piyasalar türbülanstan birkaç gün sonra uyandıklarında nereye yatırım yapılması gerektiğini tartışacak. Neticede paranızı bir yere koymak zorundasınız ve sakin bir yeniden canlanma göreceğiz” dedi.
1 Sterlin 1 euro olur mu?
George Soros, Guardian gazetesine yazdığı makalede “Sterlinin en az yüzde 15 ve muhtemelen yüzde 20'den fazla düşeceğini varsaymak mantıklı olur. Eğer Sterlin bu seviyeye düşerse, ironik bir biçimde
Tek kazanan Soros!
Küresel spekülatör George Soros, İngiltere'ye yönelik oynadığı oyunu da kazandı. Soros, referandum öncesinde hisse satıp borsalardan çıkmış yerine de altın almıştı. Dün, altın fiyatlarının yüzde 8 yükselmesine en çok sevinen Soros oldu. Geçtiğimiz günlerde Soros göçmen krizi yüzünden Avrupa Birliği’nin dağılacağına dikkat çekip "Eğer İngiltere birlikten ayrılırsa bu da domino etkisi yapabilir” uyarısında bulunmuştu.