Körfez'in 1 trilyon $'lık projelerine Türkler talip

Türkiye, Körfez ülkelerindeki 1 trilyon doların üzerindeki inşaat yatırımına talip oldu. Beraberindeki 250 işadamıyla Bahreyn'e adeta çıkarma yapan Gümrük Bakanı Tüfenkci, ''Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır'' derken, yatırım yapmak isteyenlere de fırsatlar sunduklarını ifade etti. 

MİRAY ÇİMEN

Türk yatırımcıları, Körfez ülkelerindeki 1 trilyon doların üzerindeki inşaat yatırımına talip olmak için çıkarma yaptı. Büyük yatırımlara devam ettiklerini ve Türkiye’ye yatırım yapmak isteyenleri de 'fırsattan faydalanmak' için davet ettiklerini söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bürokratik engelleri kaldırmaya hazır olduklarını söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi 250 işadamı Bakan Tüfenkci'yle birlikte Bahreyn’e geldi. 'Türkiye-Körfez  2. İş ve Yatırım Forumu: Stratejik Ekonomik Ortaklığa Doğru' başlıklı toplantıya Bahreyn’in yanı sıra Katar, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerinden çok sayıda yatırımcı katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin 428 milyar dolar ve Suudi Arabistan’ın 417 milyar dolar olmak üzere Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi ülkelerin toplam inşaat projeleri 1 trilyon doların üzerinde bulunuyor. Türk inşaat şirketleri de bu projeden pay almak için görüşmelerini sürdürüyor.

ENGELLERİ KALDIRMAYA HAZIRIZ

Forumun açılışında  konuşan Bakan Tüfenkci, Körfez ülkeleriyle Türkiye arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA), ticaret hacminin daha da artırılmasını sağlayacağını belirterek, hayata geçirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. Tüfenkci, "İki kardeş nasıl kazanırsa o şekilde hareket ederek ikili ilişkilerle ticari geliştirmeye ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü bürokratik engelleri kaldırmaya hazırız" dedi.

FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN

Tüfenkci, Körfez ülkelerinin tamamının 15 Temmuz’un ardından Türk halkının yanında olduğunu da söyledi. Tüfenkci, "Türkiye’de yatırım yapmak isteyen yatırımcıların Türkiye’deki fırsatları değerlendirmelerini istiyoruz. Bu fırsattan kardeşlerimiz faydalansın" diye konuştu.

AZ LAF ÇOK İŞ İSTERİZ: BiRLiKTE KAZANALIM

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, konuşmasında Türkiye’den 250 iş insanıyla geldiklerini belirterek, "Kardeşler birbirine susamış daha fazla hasret gidermek istiyor. Bu buluşma geleceğe dönük, kazançlı ve bereketli ortaklıklar kuracaktır" dedi. "15 Temmuz’da yaşadığımız sapkın FETÖ darbe girişime karşı milletimize destek mesajlarını gönderen Körfez ülkelerine teşekkür ediyorum" diyen Hisarcıklıoğlu, "15 Temmuz dönüm noktasıdır. Türkiye ekonomisi dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarıyla çıkmıştır" diye konuştu.

Yakın ortaklık

Körfez ülkeleriyle yakın ortaklık kurmak istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Mevcut rakamlar potansiyeli göstermiyor. 3. ülkelerde birlikte kazanma ihtimali var. Az laf çok iş isteriz" dedi. Atılması gereken somut iki adım olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ile Korfez İşbirliği Konseyi arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması. Yıllardır bunun hayata geçmesini bekliyoruz" dedi.

Turizm ön planda

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif Al Zayani, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinden gurur duyduklarını ifade ederek, "Daha hayati alanlara odaklanmalıyız. Turizm sektörü ön planda. Türkiye artık önemli bir destinasyondur" diye konuştu. 

Türkiye güvenli liman

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Odalar Federasyonu Başkanı Ali Thunyan Al Ghanim de, "Türkiye Körfez ülkelerinin yatırımı için güvenli bir liman olabilir. Özel sektörün çabalarına destek sağlayacaktır. Türkiye ve Körfez arasında oluşturulacak bir şirketle fırsatlar değerlendirilebilir" dedi. 

Enerjide çeşitlilik

Bahreyn Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Khalid Al Moayyed ise, stratejik ortaklık için burada olunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sağlık turizminin geliştirilmesi ön planda görülmekte. Enerji kaynaklarının çeşitliliği gündemde."