Körfez'e 1.1 milyar dolarlık gerdanlık

Vatandaşa erken bayram müjdesi... Osmangazi Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katıldığı törenle dün akşam hizmete açıldı. Dev projeyle İzmit Körfezi artık sadece 4 dakikada geçilebilecek...

GEÇİŞ ÜCRETİ BELLİ OLDU

ARAÇ GEÇİŞLERİ BAŞLADI

Ülkemizin en büyük ulaşım projelerinden olan ve İstanbul İzmir arasındaki karayolu ulaşımını 9 saatten 3.5 saate indiren Osmangazi Köprüsü'nün açılışı dün dev bir törenle yapıldı. İlk geçişlerin dün gerçekleştirilen etkileyici bir törenle başladığı köprü, başlayacak bayram tatilinde de ulaşımda büyük kolaylık sağlayacak.

SADECE 39 AYDA TAMAMLANDI 

30 Mart 2013 tarihinde Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında dördüncü sırada bulunan köprü, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı. 

PROJEDE 8 BİN İŞÇİ ÇALIŞTI 

İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde, 8 bin işçi çalıştı. Işıklandırılmasıyla estetik bir görüntü oluşturan köprünün göründüğü Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri cazibe merkezi haline geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, açılış töreninin ardından işçi ve vatandaşların buluştuğu yaklaşık 15 bin kişiyle iftar yaptı. Körfezin iki yakasını birleştiren köprünün açılışında milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 km hız rekoru denemesine sahne oldu. 

650 milyon dolar tasarruf 

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.  Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

Nisanda son tabliyeyle birleşmişti

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, İstanbul- Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün adının 'Osmangzi Köprüsü' olacağını nisan ayında yapılan törende açıklamıştı. Törende son tabliye de yerleştirilerek iki yakası bir araya getirilmişti. 

Hız sınırı 120 KM/S

Köprülü kavşaklar, ücret toplama istasyonları gibi belirli yerler ve şartlar dışında otoyola giriş ve çıkış yasak olacak. Bu kesimde mecburi asgari hız saatte 40, azami hız ise saatte 120 kilometre olacak. Osmangazi Köprüsü üzerinde ve kavşaklarda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri gitmek yasak olacak. Zorunlu hallerde en sağdaki emniyet şeridinde (bankette) durulabilecek. Tehlikeli ve kimyasal madde taşıyan araçların geçişine izin verimiyor. 

Sırada Yavuz Sultan Selim var

Osmangazi Köprüsü açıldı. Şimdi gözler Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde. 30 Ağustos tarihinde açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü de, dünyanın en büyükleri arasında yerini alacak. Köprü, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliğiyle 'eğik askılı köprü' sınıfında dünyanın en yüksek kulesine sahip.

Gayrimenkuller değerlendi

Osmangazi Köprüsü bölgedeki konut ve arsa fiyatlarını artırdı. Osmangazi Köprüsü, bölgedeki arsa ve konutların değerini yükseltti. Işıklandırılmasıyla estetik bir görüntü oluşturan köprünün göründüğü Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri cazibe merkezi haline geldi. Kocaeli Emlakçılar Derneği Başkanı Alpay Hacıoğlu, Körfez Geçiş Köprüsü'nün daha şimdiden sektöre büyük bir hareketlilik getirdiğini söyledi. 

Şeklini kuşlar belirledi

Osmangazi Köprüsü'ne, kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis şekli verildi. Göçmen kuşların konaklama noktası olan Hersek Lagünü, köprünün şeklini belirlerken, sulak alanın göçmen kuşlara gelecek yıllarda da ev sahipliği yapması sağlandı. 

MEGA PROJENiN OZELLiKLERİ

Osmangazi köprüsü, İzmit ve Yalova arasını birbirine bağlayan, 2682 metre toplam uzunluğa sahip Körfezdeki ve Marmara denizindeki en uzun köprü oldu. 

Türkiye’nin en uzun, dünyanın 4. en uzun köprüsü, maliyeti yaklaşık 1.1 milyar dolar. 

İstanbul-İzmir otoyol projesinin bütçesi ve yapım maliyeti 9 milyar dolardan daha fazla. 

Türkiye’nin 2016 yılında yaptığı en pahalı yatırımdır. 

Dünyanın en uzun 4. Asma köprüsü, Avrupa’nın ise 2. Köprüsü.

Su üzerindeki uzunluğu: 1500 metre 

Köprü ayaklarının birbirine uzaklığı: 500 metre 

Deniz seviyesinden köprüye olan yükseklik: 64 metre

Toplam uzunluk: 2682 metre Köprü direklerinin deniz içi dâhil toplam yüksekliği: 236 metre 

Köprünün genişliği: 36 metre Kullanılan tel halatların toplam uzunluğu 80 bin kilometre. 

İstanbul’dan 2.5-3 saat olan Bursa ulaşımı 1 saate, 8-10 saat olan İzmir ulaşımı 3.5-4 saate ve Eskişehir ulaşımı 2-2.5 saate inecek. 

Taşıt işletme giderlerinin artmasından oluşan ekonomik kayıplar ortadan 

kalkacak.  

15 bin kişiye iftar verildi

Açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katıldığı Osmangazi Köprüsü’nde ayrıca iftar için masalar kuruldu. İftara yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Öte yandan konuşmacıların katılımcılara hitap edeceği sahne, köprü arka fonda olacak şekilde konumlandırıldı.