Konya'da merkez karatay ilçesine bağlı Acıdort köyünde yaşayan Esat Aslan, bölgedeki su sıkıntısı nedeniyle kuyu açtırdı ancak mesafe uzak kalınca elektrik getiremedi. Mazotla yaptığı sulamada maliyetin yüksekliği üzerine çiftçi Radikal bir fikri hayata geçirdi. 220 güneş paneliyle sistem kurdu, 54 kilowatt elektrik üretip günlük bin 500 ton su çıkarmaya başladı.
Köyden uzak olan tarlalarına elektrik çekebilme imkanlarının bulunmadığını belirten Aslan, "Elektrik olmayınca jeneratöre mazot koyup, suyu kuyudan çekmemiz gerekiyordu. Bu da her sulamada 20 bin lira masraf demekti. Mahsulü bir kez sulasak dahi zarar ediyorduk" dedi.
Sulama problemi nedeniyle daha önce sadece buğday yetiştirdiğini dile getiren Aslan, şöyle devam etti:
"Güneş enerjisi sayesinde artık bu kıraç topraklara yeşil ürünler ekebiliyoruz. Sulaması maliyetli olduğu için ekmeye çekindiğimiz ayçiçeği, Mısır ve yonca gibi ürünleri gönül rahatlığıyla yetiştiriyoruz.
Su sıkıntısı ortadan kalkınca, arazimin daha önce kullanılmayan bölümlerine de ekim yapmaya başladım.
Güneş enerjisiyle elektrik üretmeye başladıktan sonra maliyetimiz bir hayli düştü. Eskiden param varsa sulama yapabiliyordum. Şimdi ise gökyüzünde güneş olduğu sürece, sabahtan akşama kadar sulama yapabiliyorum. Paneller yokken sadece su kuyusunun çevresindeki alanı sularken, şimdi 159 dönüm araziyi suluyorum."
Baba Ömer Aslan ise sistemi kurduktan sonra diğer çifçilerin de güneş enerjisine yöneldiğini söylüyor. Benzer girişimlerde devlet desteğinin önemli olduğuna dikkati çeken Aslan, "Çiftçiye traktör alırken verilen destekler var. Onun yanında güneş enerjisi kullanımının da artması için bakanlık tarafından daha fazla destek verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Çiftçi için umut oldu
Sistemi kuran firma sahibi HASAN Hüseyin Motuk da, elde edilen elektrikle saatte 140 ton su alınabildiğini, panellerin günde en az 8 saat çalıştırılabildiğini anlattı.
Bu tür projelerin, su sıkıntısının yaşandığı bölge çiftçisi için umut olduğuna işaret eden Motuk, şunları söyledi:
"Bu yöredeki çiftçinin yüzde 60'a yakını kıraç alana ekim yapıyor. Yağmur yağmadığı zaman büyük kayba uğruyor. Yenilenebilir enerji kullanımında böylesine örnek çiftçilere ihtiyacımız var. Güneş enerjisi sisteminin kurulum maliyeti şimdilik biraz yüksek.
Önümüzdeki dönemde devlet destekleriyle maliyet yüzde 20-30'lar seviyesine geldiğinde yaygınlaşacağına inanıyorum. Devletimiz güneş enerjisi yatırımlarına teşvik veriyor ancak bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bu konuda hibe ve destek oranlarının artırılmasını bekliyoruz."