Konutta ikinci kampanya müjdesi

Emlak Konut öncülüğünde başlıyor! Konutta fiyata fren için kampanya geliyor. Konutta çifte hamle geliyor. Başkan Erdoğan'ın duyuracağı ‘dar gelirliye konut seferberliği'yle birlikte fiyatları aşağı çekmek için eylülde Emlak Konut tarafından tüm sektörün dahil olacağı konut kampanyası düzenlenecek.

YAŞAR KIZILBAĞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eylülde duyuracağı 'dar gelirliye konut seferberliği' düzenlenecek indirim kampanyasıyla desteklenecek. Emlak Konut öncülüğündeki kampanyaya tüm inşaat sektörünün katılımı sağlayacak. 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle basınla sohbet toplantısı düzenleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni kampanyanın eylül-ekim gibi duyurulacağını açıkladı.

EV ALAMAYANA ARSA İMKANI

Kurum, "Emlak Konut öncülüğünde başlatılacak konut kampanyalarıyla sadece kamunun değil, özel sektörün de devreye girerek yeni konutların üretilmesi ve fahiş fiyatların frenlemesi amaçlanıyor" dedi. Kurum, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin duyurulmasının ardından konut fiyatları ve kiralarda düşüşlerin görülmeye başladığını da söyledi. Kurum "Eylülde Cumhurbaşkanımızın paylaşacağı Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini de yapacağız. Bu projede gençlerimize, emekli vatandaşlarımıza, şehit ve gazi ailelerine, engelli vatandaşlarımıza ayıracağımız kontenjanlarla birlikte vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Kurum, ev alamayanlar için de arsa satışı yapacaklarını hatırlattı.

1.5 MİLYON KONUT RİSKLİ

Kentsel dönüşüm çalışmalarına da dikkat çeken Kurum "Tüm Türkiye'de 6.8 milyon riskli konut söz konusu. Bunların 1.5 milyonunun acilen dönüşmesi gerekiyor. Bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü sağladık. Ülkemizdeki yapı stokunun yüzde 65'ini güvenli hale getirdik. Önemli bir mesafe kat edildi. Yeni inşaatlar bu tedbir çerçevesinde yapılmaktadır" dedi. Kurum "İstanbul'umuzda 1,3 milyon riskli konutumuz var. Ve bunların da 230 bininin acilen dönüşmesi gerekiyor. Bakanlık olarak İstanbul'umuzda bugüne kadar 300 bin konutun dönüşümünü tamamladık" diye konuştu.

İMAMOĞLU'NA ELEŞTİRİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Afet Riski Yasası'nda eksiklerin olduğu eleştirisinin sorulması üzerine Bakan Kurum "Biz hiçbir şekilde engellemeyiz merak etmesin. 17 Ağustos depreminin yıldönümündeyiz. Kentsel dönüşüm mevzuatını eleştirerek bir yere varmamız mümkün değil. İşte bakın, biz sizin eleştirdiğiniz o mevzuatlarla İstanbul'un 39 ilçesinde dönüşüm yapıyoruz. Demek ki istenilince yapılabiliyormuş" dedi.

ESENLER'DE ANAHTARLARI ERDOĞAN TESLİM EDECEK

Bakan Kurum, Esenler'de örnek gösterilecek 60 bin konutluk kentsel dönüşüm sürecinin yürütüldüğünü ifade ederek projede yapımı tamamlanan 2 bin 30 konutun anahtarlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yarın hak sahiplerine dağıtılacağını söyledi. Kurum "Projenin hiçbir tarafında rant yok. Esenler'e değer katacak ve örnek şehircilik modelini ile tasarlandı" dedi.

ESKİ ESENLER

YENİ ESENLER

KİRA YARDIMI 1500 LİRAYA ÇIKIYOR

Kentsel dönüşümde verilen kira desteğinin artırılmasına ilişkin de konuşan Bakan Kurum, "Kentsel dönüşümde kira desteğini bin 150 liradan bin 500 liraya çıkarıyoruz. Proje bazında 2 bin liraya kadar çıkan alanlar var. 2 bin lira kira yardımı alanlara da 2 bin 600 lira verilecek. Bireysel kentsel dönüşümde artan maliyetler çerçevesinde kredi desteğimizi 600 bin liraya çıkaracak çalışmayı yaptık" diye konuştu. Bakan Kurum belediyelere de yüzde 50'ye kadar faiz desteği verileceğini vurguladı.

O GEMİYİ YURDA SOKMAYIZ

Kurum, İzmir'e geleceği belirtilen ve asbest taşıdığı için tartışmalar neden olan gemiyle ilgili soru üzerine, Belediye Başkanı'nın belirttiği rakamın yanlış olduğunu söyleyerek, "9.2 ton asbest olduğu belirtiliyor. Bu oran kanunlara uygun. Ancak fazla çıkarsa geri gönderilecek" diye konuştu.

YAPI DENETİM SİSTEMİ BİNALARA GÜVENCE OLDU

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından Türkiye'de uygulamaya konulan yapı denetim sisteminin büyük önem taşıdığını belirterek, "2000 yılından sonra ülkemizde gerçekleşen depremlerde yapı denetim sisteminde denetlen hiçbir bina yıkılmamıştır." dedi.

Marmara Depremi'nin, ülkede inşa edilen binaların depreme hazırlıklı olmadığının belirlenmesi bakımından çok önemli bir dönüm noktası niteliği taşıdığını vurgulayan Şahin, bu depremin ardından hayata geçirilen yapı denetimi uygulamasına ilk olarak 19 ilde pilot olarak başlandığını ve uygulamanın 1 Ocak 2011 itibarıyla da ülke çapında yaygınlaştığını anlattı. Şahin, yapı denetim sisteminin ülke genelinde yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin artık daha sağlam temellere oturacağına inandığını belirterek "Yapı denetimi, sorumlu inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından binaların zorunlu olarak kontrol edildiği bir sistem. Binalar, projesinden başlayıp iskanı alana kadar tüm süreçlerde denetleniyor. İnşaat bitene kadar demiri, malzemesi, betonu denetim altında tutuluyor" dedi. Şahin "Yapı denetimi bu kadar önemliyken, depremlerden sonra elde edilen sonuçlar ortadayken kamu binalarının da yapı denetimine tabi olması gerekiyor. Tüm binaların yapı denetimi kapsamına alınması gerekir" diye konuştu.