''Konutta fiyatlar frenlenir''

BDDK'nın ikinci konutunu alacaklara yönelik kredi kısıtlaması düzenlemesini değerlendiren sektör temsilcileri, kararın ilk evini alacakların önünü açacağını ve konut fiyatlarındaki artışı frenleyebileceğini söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde ikinci konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması getirmişti. Buna göre, Tüketiciler, ikinci ev alımında eskiye göre yüzde 75 daha az kredi kullanabilecek. Söz konusu kısıtlama ilk ev alımında uygulanmayacak. Karar kapsamında; 5 milyon liraya kadar olan sıfır konutların yüzde 22.5'ine kredi verilecek. Bu oran 5 ila 10 milyon lira arasındaki sıfır konutlar için yüzde 20 olacak. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, BDDK'nın bu adımıyla konuttaki fiyat artışının frenlenebileceği görüşünde.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Daha istikrarlı piyasa oluşumuna yönelik bir adım olarak algılıyoruz. Bu karar, yatırım amaçlı konut edinimini zorlaştıracaktır" dedi. Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği Başkanı İsmail Özcan ise "Konut sahiplik oranını artırmaya, ilk konutunu alacak vatandaşlarımızın önünü açmaya, finansmana erişimlerini kolaylaştırmaya yönelik olarak olumlu bir adım" diye konuştu.

KONUT SAHİPLİĞİ

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan da "Kesinlikle doğru bir karar, keşke birkaç yıl önceden bu karar alınsaydı" dedi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan ise "Bu sayede konut sahipliği oranı artacaktır. Pazarda yüzde 25-30 oranında bir kiracı var. Bunun azaltılması ve piyasanın normalleşmesi adına atılan adımlar olarak görüyoruz" diye konuştu.