Konutta düşüş süreci 28 Mayıs sonrası biter

Konut satışları nisanda yüzde 35.6 düştü. Yaşanan düşüşü önce deprem, ardından Ramazan Bayramı tatili ve seçim sürecine bağlayan gayrimenkul sektörü temsilcileri 28 Mayıs sonrası hareketlilik bekliyor.

ARZU KURUM

Önce yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem ardından gelen Ramazan Bayramı tatili ve seçim süreci konut satışlarını aşağı çekti. Türkiye genelinde konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 azalarak 85 bin 652 oldu. Kredili konut satışları ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 azalış göstererek 21 bin 769 olarak belirlendi. Yabancılara yapılan konut satışı sayısı da nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 60.3 azalarak 2 bin 557 oldu. Nisanda yabancılara konut satışında ilk sırayı 817 ile Rusya vatandaşları aldı. Satışlardaki düşüşü değerlendiren temsilcileri, bir süredir bekleyen talebin 28 Mayıs'taki ikinci tur seçimlerin ardından hareketleneceğini söylediler.

SÜRPRİZ DEĞİL

2023'e girilmesiyle birlikte 2022 rakamlarına göre her ay bir düşüş meydana geldiğini hatırlatan Gayrimenkul Danışmanı Nilüfer Kas, "Yaşanan düşüşte birkaç tane etken var. İlk olarak 6 Şubat depreminin yaşanması. Bu çok önemli bir faktör. İkinci olarak hemen arkasından Ramazan ayı geldi. Bu dönemde hep işler yavaşlar. Arkasından tabii ki bayram geçsin diye beklenir. Bunun dışında ekstra olarak bu sene 14 Mayıs seçimlerinin olması da; 'Dur bakalım ne olacak, ona göre hareket edelim' diyenler de alımlarını durdurdu. Diğer bir önemli noktada birçok kişi banka kredisi kullanmayı çok istedi. Fakat konut kredilerinin faizlerinin yüksek olması alıcıyı durdurdu. Aslında bugün gördüğümüz bu düşüş sürpriz değil" değerlendirmesinde bulundu.

OTURMAK İÇİN ALINIYOR

Bundan sonra alımlarını durduran vatandaşların artık harekete geçeceğini düşündüklerini anlatan Kas, "Burada alımlar hangi yönde olacak ona bakmak lazım. Depremden dolayı yeni binalara çok ciddi bir talep var. Fiyatlama da buna göre değişmiş durumda. Deprem öncesi ocak ayında satılık konut stok rakamı 500 bin civarındayken depremden sonra bu stok 750-800 binlere kadar çıktı. Yani evini dönüştüremeyen ya da yenileyemeyenler evlerini satma yoluna gittiler" şeklinde konuştu. Vatandaşın şu dönemde oturacağı evi satın aldığını belirten Kas, "Yatırımlık ev alanların sayısı azaldı" dedi.

TATİLİN DE ETKİSİ VAR

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, 3.5 günlük bayram tatilinin nisanda yaşanan düşüşte etkili olduğunu aktararak, o haftanın neredeyse tamamının gittiğine vurgu yaptı. Bunun çok büyük bir düşüş olmadığını yorumlayan Yazıcı, "Bence bu normal, böyle bir rakam çıkması şaşırtıcı değil. Bunu düşüş olarak yorumlamamak lazım. Mayıs ayında da çok büyük bir değişiklik beklememek gerekiyor. Haziranda da bayram var. Dolayısıyla o rakamları da çok yüksek beklememek gerekiyor" ifadelerini kullandı. Sektörde yaşanan durgunluğun seçimlerden ziyade krediye erişim problemiyle ilgili olduğunu kaydeden Yazıcı, "Bir de fiyatlar çok yükselmişti. Krediye erişim artırıldığında daha çok hareketlilik göreceğiz" diye konuştu.

FIRSATÇILIK HÂLÂ SORUN

Konutta yaşanan fiyat sorununa dikkat çeken MARS İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, "Fırsatçılık hâlâ bir sorun, çözülmesi en büyük arzumuz. Konutta fiyatların gelişen bölgelerde enflasyon oranında artmasını, diğer bölgelerde ise dolar bazında stabil kalmasını da bekliyoruz" dedi.

FİYATLARDA ARTIŞ FAZLA YAŞANMAZ

Seçimle birlikte belirsizlik ortadan kalkacağı için sektörde bir hareketlilik yaşanacağını kaydeden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, şunları kaydetti: "Bu hareketliliğin yeni ekonomi politikalarıyla da çok ilgisi olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte mevduat faizlerinin önü açılır ve arttırılırsa ciddi bir hareketlilik yaşanacaktır. Bu, gayrimenkul tarafına da yansıyacaktır. Fiyat noktasında ise enflasyona bağlı olarak artış sürecektir ama son iki yıldaki artış kadar büyük olacağını sanmıyorum" dedi.