Konut ve taşıt kredisine sınırlama! Bakan Şimşek: Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyon mücadelesi olmaz

Kredi hacminin enflasyonun iki katından fazla olduğunu belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadele olamaz” dedi. Krediye sınırlama getireceklerini belirten Şimşek, ilk konutunu alana krediye devam ederken, ikinci konuta kredi verilmeyeceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) enflasyonla mücadele, mali disiplin ve yapısal reform olmak üzere üç temel bileşeni olduğunu belirterek, "Hedefimiz, enflasyonu 2026'nın sonunda tekrar tek haneye (yüzde 8.5) düşürebilmek. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız" dedi. Yüzde 140 büyüyen krediyle enflasyonla mücadelenin olamayacağını belirten Şimşek, kredi büyümesinin düşürüleceğini de söyledi.

İKİNCİ EVE KREDİ YOK

Dün katıldığı bir televizyon programında OVP ve ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Eylül itibarıyla kredi hacmi enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle enflasyonu, cari açığı (döviz açığı) kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konutu kredilendirme konusunda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Yani birinci konut için vatandaşımızın konut edinmesini destekliyoruz. Ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerine ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle biz bunu desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanlarda ciddi şekilde hem fiyatlama olarak hem de miktar olarak sınırlayacağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık, artırmaya devam edeceğiz. Fiyatlamasını daha doğru yapacağız. Gerekirse miktarsal sınırlamaya gideceğiz çünkü cari açığı kontrol altına almamız ve enflasyonu düşürmemiz lazım. Şimdi bize diyorlar ki ortaya hedef koydunuz, tutturamayacaksınız. Yok tutturacağız."

KURU SERBEST BIRAKTIK

Enflasyonda kurun da etkisinin olduğunu belirten Şimşek, "2021 Aralık ayıyla 2023 Mayıs ayına kadar kur belli düzeyde tutulmuştu. Biz kuru serbest bıraktık. Bir taraftan rasyonel politikalar derken bir yandan kura müdahale doğru değil. Kurdan enflasyona geçişkenlik yakın aylarda yüksek seyretti, bu azalacak" dedi. Gelecek haziran ayına kadarki dönemi geçiş dönemi olarak öngördüklerini dile getiren Şimşek, "Haziran sonrası çok farklı olacak özellikle fon akışı anlamında. Bizim bir kur tahminimiz, hedefimiz olamaz, biz piyasadakini baz alıyoruz. Son yıllarda gözlemlediğimiz o fasit daire (kısırdöngü) son bulacak, yani 'kur, enflasyon ve yüksek geçişkenlik'... Önümüzdeki sene iç talep yeniden dengelenecek. İç talepte özellikle aşırı tüketim boyutunda sınırlamaya gideceğiz. Kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel noktada tutacağız. Kredi üzerinden parasal genişlemeyi sınırlayacağız. Bu, cari açığı aşağı çekecek. Altın ithalatına birtakım düzenlemeler getirdik, altın talebi de zayıflayacak. Para politikası daha etkili hale gelecek. Bir taraftan para politikası bir taraftan da altın ithalatı tedbirleri, ama en önemlisi küresel arka plan destekleyici hale gelecek. Muhtemelen zayıf kur, yüksek enflasyon dönemi geride kalacak. Biz buna inanıyoruz, bunu başaracağız. Yol haritamız bu çerçevede net" diye konuştu.

İHRACATIN FİNANSMANI İÇİN GEREKEN YAPILACAK

Bakan Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

İlk defa bu yıl milli gelir cari kur üzerinden 1 trilyon doları aşacak. Program döneminde Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna geçecek.

Merkez Bankamızın da hükümetimizin de bir kur hedefi yok. Dolayısıyla bir seviyeyi korumak üzerinde müdahale noktasında bir irade yok.

Vergi reformları yapacağız.

Bütçe disiplinini tekrar tesis etme noktasında da kararlıyız. Bütçe dışında da gelir arayışına gideceğiz.

Kaynakları tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz. Bu ekonomide yeniden dengelenmenin özü. İç talep makulleşecek. İhracatın finansmanı rekabet gücü anlamında ne gerekiyorsa yapacağız. Rekabet gücünü kazanmak için finansmana erişimin uygun koşullarda olması lazım.

Gelecek yıl bu vakitlerde kredi notunun arttığı ve fon akışının güçlendiği bir ortamda farklı şeyleri konuşacağız.

KKM'DE MÜSTERİH OLUN

Kur korumalı mevduat (KKM) konusuna değinen Bakan Şimşek, "Mevduat sahipleri müsterih olsun. Kendileri açısından herhangi bir önemli değişikliğe gitmeyeceğiz. Vatandaşın portföy tercihlerine saygılıyız. Lira mevduatını cazip hale getirdiğimizde, makro finansal istikrarı kalıcı şekilde tesis ettikçe, rezervlerimizi güçlendirdikçe farklı bir strateji izleyebiliriz. Bugün itibarıyla KKM devam edecek" dedi.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bakan Şimşek, şunları söyledi: "Enflasyonla mücadele; tüm iş dünyasının, sendikaların ve vatandaşların sabır ve kararlılıkla destek vermesi gereken bir program. Gerçekçi hedefler ortaya koyduk. Hiçbir kesimi enflasyona ezdirmeyeceğiz, bu bizim taahhüdümüz. En düşük maaş alan emeklilerin durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu, bu çalışmaları yapıyoruz. O konuda da çok netiz."

MERKEZ BANKASI BAŞKANI BANKACILARLA OVP'Yİ GÖRÜŞTÜ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanması üzerine biraraya geldi. TBB'den yapılan açıklamada, toplantıda OVP çerçevesinde, bankacılık sisteminde Türk Lirası'nın (T) ağırlığının artırılmasına yönelik olarak sektördeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentilerin görüşüldüğü bildirildi. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar'ın toplantının yapıcı ve çok yararlı geçtiğini belirttiği açıklamada, "TCMB Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan, bankacılık sektörünün varlık ve yükümlülüklerinde TL cinsi kalemlerin ağırlıklarının artırılmasına yönelik uygulamalardaki kararlılıklarını vurgulamıştır. TCMB Başkanı Erkan ve TBB Başkanı Çakar, Merkez Bankası ve bankacılık sektörünün görüş birliğinde olmasından dolayı memnuniyetlerini ifade etmişlerdir" denildi.