Konut ve çeyiz hesabına yeni alternatifler yolda

Hanehalkının borçlanarak harcama yerine harcama öncesinde tasarruf etme davranışı desteklenecek. Konut ve çeyiz hesaplarına benzer alternatif modeller oluşturulacak.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan yapılan derlemeye göre, vergi ve makro ihtiyati düzenlemeler yoluyla üretken olmayan yatırımların cazibesi azaltılarak, tasarruflar verimli alanlardaki yatırımlara yönlendirilecek. Gerekli çalışmalar neticesinde 2019’da yüzde 27,4 seviyesinde olan özel kesim tasarruf oranının 2020’de yüzde 28’e yükseltilmesi hedefleniyor. Bunun için; 

TASARRUFLAR ARTACAK 

- İkinci ve sonraki konut alımında uygulanan vergi istisnaları gerekli görülürse kaldırılacak. 

- Konut kredilerinde geçerli olan kredi değer oranı gibi parametrelerin ikinci ve sonraki konut alımlarında farklılaştırılmasına yönelik mevzuat çalışması yapılacak. 

- Aile Bakanlığı’nın da desteğiyle hanehalkı tasarruflarının artırılmasını teminen harcama öncesinde tasarruf etme davranışı desteklenecek. 

BANKALARLA GÖRÜŞMELER YAPILACAK

- Bankalarla görüşülerek belirlenen alanlarda konut ve çeyiz hesaplarına benzer alternatif modeller oluşturulacak ve fizibilite çalışmaları yapılacak.

- Finansal okuryazarlığın artırılması yoluyla hanehalkı ve firmaların tasarruf yapma farkındalığı ve tasarrufların yönlendirileceği finansal araçlara yönelik bilgi düzeyi artırılacak.

- Öncelikli sektörlerdeki şirketlerin nakit sermaye artırımları ilave vergisel düzenlemelerle teşvik edilecek.