Konut satışlarında 3 yıldır ilk 20'de yer almıyorlardı: Listede 'Çinli' sürprizi

Türkiye'den en çok konut alan milletler listesinde ilk 20'de 3 yıldır bulunmayan Çinliler, bu yılın ilk yarısında salgına rağmen aldıkları 415 adet konutla sekizinci sırada yer aldı.

AA

TÜİK Konut Satış İstatistiklerinden derlenen bilgiye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en yoğun hissedildiği yılın ilk yarısında Türkiye'den konut alan yabancılar listesine Çinliler damga vurdu.

ÇİNLİLER LİSTEYE 8'İNCİ SIRADAN GİRDİ

Son 3 yıldır listede yer alamayan Çinliler, ocak-haziran döneminde 415 adet konutla sekizinci sırada yer aldı. Uluslararası ve yerel uçuşların iptal edildiği, sınırların kapatıldığı, sokağa çıkma yasağının uygulandığı ilk 6 ayda 2019'un tamamından daha fazla konut alan Çinliler, haziranda üçüncülüğe kadar yükseldi.

Çinliler, söz konusu listede haziranda 78 adetle üçüncü, mayısta 46 adetle dördüncü, nisanda 40 adetle beşinci, martta 86 adetle onuncu, şubatta 87 adetle 11'inci, ocakta 78 adetle 14'üncü sırada yer aldı.

- "KUŞAK-YOL PROJESİ VE TURİST SAYISINDAKİ YÜKSELİŞ ÇİNLİLERİN TÜRKİYE'YE İLGİSİNİ ARTIRDI"

Tarihi İpek Yolu'nu canlandırarak Pekin'den Londra'ya kadar kesintisiz bir ticaret yolu oluşturmayı hedefleyen Kuşak ve Yol Projesi'nin açıklanmasından sonra Çinlilerde Türkiye ve Avrupa algısının artmaya başladığını dile getiren Türk Çin Kültür Derneği Başkanı İrfan Karslı, Yunanistan'a yatırımların arttığını anlattı.

Karslı, "Türkiye'nin son 10 yılda Çin'de bilinirliliği arttı. Geçen yıl Çinli turist sayısı 500 bine yaklaştı. Türkiye artık Çin'de tanınan, bilinen ve Avrupa ülkesi olarak kabul edilen bir ülke oldu. Bu da yatırımı artırdı." dedi.

- "GENELDE İSTANBUL'U TERCİH EDİYORLAR"

İrfan Karslı, Çin'de gayrimenkulün oldukça pahalı olduğunu belirterek, "Türkiye'de bir milyon liraya alınabilecek bir gayrimenkul Çin'de en az 4-5 milyon lira. Burada bir daireye ödediğiniz parayla orada bir oda dahi alamıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye Çinliler için çok iyi bir seçenek." diye konuştu.

Çinlilerin Türkiye'de daire alırken "Avrupa'da da bir yatırımımız olsun" şeklinde düşündüğünü anlatan Karslı, lokasyon olarak çok büyük oranda İstanbul'u tercih ettiklerini, bu kenti Ankara, Antalya, İzmir ve Nevşehir gibi illerin takip ettiğini söyledi.