Konut satışları katlandı

Para konuta gitti. Konut satışları mayısta yüzde 107 arttı. Yaşanan artışta enflasyondan korunma arayışı ve ucuz kredi kampanyası etkili oldu. Yabancıya satışta ise yaşanan artış yüzde 235'e ulaştı.

Enflasyondaki artış nedeniyle konut yatırımcısı harekete geçince satışlar mayısta geçen yıla göre ikiye katlandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında önceki aya göre yüzde 7.7 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 107.5 artarak 122 bin 768 oldu. Konut satışları ocak-mayıs döneminde ise yüzde 37.7 artışla 575 bin 889 olarak gerçekleşti. Böylece 5 aylık dönemde tüm zamanların rekoru kırıldı.

UCUZ KREDİ TEŞVİK ETTİ

Ucuz kredi kampanyasının da etkisiyle ipotekli konut satışları mayıs ayında yüzde 177.8 artış göstererek 29 bin 335 oldu. Artan fiyatlara ve azalan stoklara rağmen konut satışlarında güçlü ivmenin sürdüğünü belirten sektör temsilcileri, yıllık bazda yaşanan artışlarda geçen seneki kapanmaların etkisinin olduğunu bildirdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yüksek enflasyon döneminde, yatırımlarını en yüksek getiride değerlendirmek isteyen yatırımcıların gayrimenkule yöneldiğini söyledi.

KAPANMA DA ETKİLİ OLDU

Konut yatırımcısının ipotekli alıma da yöneldiğini dile getiren Durbakayım, "Konut kredi maliyetlerinin ucuz olması ipotekli satışı artırdı" dedi. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da geçen yıl mayısta uzun süreli bir kapanma olduğunu, bu nedenle bu sene ciddi artış yaşandığını söyledi. Timur, "Bu yıl hem kapanmanın olmaması hem de teşvikler ve 'güvenli liman' gerçeğiyle satışlar % 107 arttı" dedi.

YABANCIYA SATIŞTA YÜZDE 237 ARTIŞ

Yabancıya konut satışları mayısta yüzde 235.7 artarak 5 bin 962 oldu. Yabancılara 5 ayda yapılan satışlar ise yüzde 70,0 artarak 26 bin 753'e ulaştı. Yabancıya konut satışında nisanda zirveyi İranlılardan devralan Ruslar zirveyi mayısta da korudu. Ruslar Türkiye'den mayısta bin 275 konut satın aldı. Sektör temsilcileri, vatandaşlık için gerekli minimum konut yatırımı tutarının 13 Haziran'da başlayan 400 bin dolara yükseltilmesi yönündeki düzenlemeden etkilenmek istemeyen yabancıların hızlanan alımlarının mayıs ayındaki sert yükselişte etkili olduğunu belirtiyor. Sektör temsilcileri ayrıca, savaş nedeniyle Rusların alımlarının da hızlandığına dikkat çektiler.

UCUZ KREDİ SATIŞLARA YANSIDI

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Mayıs ayındaki yüzde 107,5 oranındaki artışta Konut Destek Paketleri'nin etkisini gördüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sonuç, artan konut maliyetlerine paralel olarak yükselen fiyatlara rağmen önümüzdeki dönemde konut kredi faizlerinde yaşanacak her bir puan düşüşün konut sektörüne satış olarak yansıyacağını ortaya koydu. Öte yandan yüksek enflasyon döneminde birikimlerini emtiaya ve en güvenli emtia olan gayrimenkul ile konuta yatırma eğiliminin konut satışlarını kuvvetli tuttuğunu söyleyebiliriz. Kısacası vatandaşın parayı mala bağlama davranışını devam ettirdiğini görüyoruz" dedi.