Konut kredisine 133 bin başvuru

Kamu bankalarının ay başında başlattığı konut kredisi paketine ilgi çok büyük. Bakan Albayrak kredi için bugüne kadar 133 bin başvuru aldıklarını belirterek “101 bin vatandaşımıza 25 milyar lira kredi tahsisi yapıldı” dedi.

Koranavirüs salgını sonrasında ekonomide toparlanmayı hızlandırmak amacı ile kamu bankaları tarafından başlatılan konut kredisi kampanyasına yoğun talep geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Normalleşme süreci kapsamında devreye aldığımız, tarihin en düşük maliyetli konut kredisi bugüne kadar, 133 bin başvuruyu geçti” dedi. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 63. Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bakan Albayrak “Şu ana kadar 101 binin üzerinde vatandaşımıza yaklaşık 25 milyar TL konut kredisi tahsisi yapıldı” diye konuştu.

PAKET 280 MİLYARI AŞTI

Bakan Albayrak Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin tutarının ise ötelenen kredi ve faizler hariç 280 milyar TL’yi aştığını da söyledi. Alınan tedbirlerin etkisini göstermeye başladığına dikkat çeken Albayrak “Son bir kaç ayda, özel bankalarımızın da katılmasıyla birlikte iktisadi faaliyetteki toparlanmayı güçlü şekilde görmeye başlıyoruz. 2020 yılının ilk çeyreğinde ivme kazanan kur etkisinden arındırılmış toplam kredilerin yıllık büyümesi mayıs ayında da güçlü seyrederek yüzde 27,3 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

İŞARETLER POZİTİF

Albayrak, yurt içi talepte ve beklentilerde şimdiden iyileşmenin, pozitif yönde, net şekilde gözlemlediklerine dikkati çekerek “Koronavirüs kaynaklı olarak yılın ikinci çeyreğinde olumsuz ekonomik görünüme rağmen haziran ayına ilişkin öncü rakamlar ekonomide toparlanmaya ve ekonomik güvende iyileşmeye yönelik önemli pozitif işaretler vermeye başladı” dedi. Albayrak ”Normalleşme sürecinin bu ay başında hız kazanmasıyla, Ekonomi Kalkanı Paketi’nde halihazırda alınmış olan tedbirlerin etkisi ve bunlara ilaveten bu ayın başında kamu bankalarımızın öncülüğünde, konut, motorlu taşıtlar ve çeşitli sektörlere yönelik başlatmış oldukları kampanyalar ile üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni istihdam paketi önümüzdeki dönemde ekonomideki iyileşme sürecini destekleyecektir” dedi.

Bakan Albayrak, katıldığı Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurul Toplantısı’nda finans sektörü temsilcilerine “Eski alışkanlıklardan kurtulmamız lazım” çağrısında bulundu.

21 GÜNLÜK İHRACAT ARTIŞI % 24.6

Bakan Albayrak “Günlük TİM ihracat verilerine göre haziran ayı ilk 21 günlük döneminde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24.6 artış göstermiştir” dedi.

BANKALARA ‘MİLLİ ŞUURLA HAREKET EDİN’ UYARISI

Bakan Albayrak bankaları da “Yeni normale alışmak zorundaysak bankacılık sektörünün de bazı eski alışkanlıklardan kurtulması lazım” diye uyardı. Albayrak “Kalkınma hedefleriyle daha uyumlu bankacılık yapmanızı bekliyoruz. Bunu yerine getirirken milli bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz” dedi. Bankaları, aktif rasyo düzenlemesine uymaya davet eden Bakan Albayrak, düzenlemenin etrafından dolanmak isteyen bankalara bundan kaçınması önerisinde bulundu. Albayrak “Düzenlemelere samimiyetle uygulamak lazım. Bazı bankalar koordine olmuşlar ve değerleme şirketlerini baskı altına alıyorlar. Almamak lazım. Müşteri hassasiyetlerini dinleyelim geri ödemede kolaylık sağlanmalı” dedi.

YAPILANDIRMA YAPIN

Bankalara yeniden yapılandırmaları çağrısı da yapan Albayrak, “Sorunları ötelemek yerine ödeme gücüne uygun yapılandırma oluşturmalısınız” dedi. 

TÜRKİYE ‘V’ ŞEKLİNDE TOPARLANACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, salgına yönelik alınan erken tedbirlerin ekonomiye pozitif yansıdığını söyledi. Bakan Albayrak “İhracatta toparlanmanın başladığını, hızlı şekilde normalleşme sürecine emin adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor. Ertelenmiş talebin devreye girmesi, beklentilerdeki iyileşme, alınan tedbirler ve açıkladığımız paketler ile Türkiye’nin bu süreçten ‘V şeklinde’ bir toparlanma ile çıkarak, kısa zamanda potansiyel büyümesine yakınsamasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘SALGINDA BANKALAR KİLİT BİR ROL OYNADI’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, 16 Mart’tan başlayarak 50’ye yakın aksiyon ve tedbiri hayata geçirdiklerini belirterek “Yaşanan bu süreç, bankaların ekonominin çarkları içinde ne kadar önemli bir yerde durduklarını, refahın sürdürebilmesi noktasında kilit rol oynadıklarını bir kez daha göstermiştir” dedi. 

‘ÜLKESİ OLMAYANIN BANKASI DA OLMAZ’

Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, genel kurulda yaptığı konuşmada bankaların salgın sürecinin başarıyla yönetilmesine destek olduğunu söyledi. Aydın “Bankalar olarak, 3 bilançoya önem veriyoruz; müşterilerimizin, bankalarımızın ve ülkemizin... Bu 3 bilanço içinde ülkemizin bilançosunu tercih edeceğimiz konusunda herkes emin olmalıdır. Ülkesi olmayanın bankası ya da müşterisi de olmaz” dedi.