AKŞAM GAZETESİ
Piyasalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile beraber 107 kişi hakkında yürütülen soruşturmanın ikinci gününe Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) attığı adımlarla sakin bir gün geçirdi. Merkez Bankası önceki gün yaptığı 10 milyar dolarlık döviz satışıyla dövizi frenlerken dün yeni bir hamle yaptı. Merkez Bankası, döviz piyasasının sağlıklı çalışması, döviz kurlarında gözlenebilecek oynaklıkların engellenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanacağını duyurdu.
TAKVİM DIŞI TOPLANTI
Akşam saatlerinde ise sürpriz bir şekilde toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da gelişmeleri değerlendirerek oynaklığa karşı ek tedbirleri devreye aldı. Takvim dışı toplanan kurul, politika faizine dokunmazken, gecelik borç verme faizini 2 puan artırdı. Açıklamada "Gerekli görülmesi halinde para politikası duruşu sıkılaştırılacak" denildi.
YATAY SEYRETTİ
Günü negatif başlayan borsa, SPK ve Merkez Bankası'nın hamlesiyle beraber önce artıya geçti. Önceki günkü yüzde 8.67'lik kayıp sonrası borsa günü ise kâr satışlarının etkisiyle düşüşle tamamladı. Dolar, önceki günkü 3.28'lik yükselişin ardından dün önceki günkü değerini korudu. İç piyasada gram altın da önceki günkü seviye olan 3700 TL'de kaldı.
Bu arada önceki günkü hareketlilik sırasında bireysel yatırımcıların dövize yönelik talebini baskılamak amacıyla bankaların da devasa bir makas aralığında işlem yapması dikkat çekti. Çok sayıda özel bankanın dolar kurunda al-sat işlem makası 3 lira ila 4 lira arasında değişkenlik gösterirken, uzmanlar bunun panik havasını engellemeye yardımcı olduğunu söylediler.
YABANCININ BAKIŞI DEĞİŞMEDİ
İBB soruşturmasının ardından piyasalarda yaşanan hakeketlilik sonrası yabancı yatırım bankalarının bakışında büyük bir değişim yaşanmadı.
GOLDMAN SACHS: Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı son analizinde, 12 ay sonrası için dolar tahminini 42 seviyesinde tutmaya devam etti. Merkez Bankası toplantısında 250 baz puanlık faiz indirimi ihtimalinin arttığı ifade edilse de Goldman Sachs ekonomistleri, mevcut kur tahminlerini değiştirecek bir sebep görmediklerini açıkladılar. Açıklamada "TCMB dolarizasyon riskini kontrol altına almak için yeterli alana sahip" denildi.
JP MORGAN: JPMorgan, TCMB'den destek beklentisiyle dolar forwardlarında kısa pozisyonunu korurken, Türkiye'nin döviz piyasasında istikrarı sağlamak adına atılacak adımlarla ilgili yerel piyasalarda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti. JP Morgan yıl sonu enflasyon beklentisini % 27,2'den % 29.5'e, mart ayı TÜFE tahminini ise % 2.3'ten % 3.2'ye revize etti.
MORGAN STANLEY: Morgan Stanley, Borsa İstanbul üyeliklerinin sona erdiği iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada "İstanbul'daki varlığımızı koruyacak ve Türkiye'deki müşterilerimizin şirketimizin tüm kapasitesinden faydalanmaya devam etmesini sağlayacağız" denildi.
SPK VİZE VERDİ
Borsadaki şirketler geri alım yaptı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesi için hisse geri alımlarıyla ilgili yeni düzenleme yaptı. Buna göre, şirketler yönetim kurulu kararıyla geri alım yapabilecek ve bu karar genel kurulda ortakların bilgisine sunulacak. Ayrıca, geri alınan hisseler, alım tarihinden itibaren 30 gün boyunca satılamayacak. Satış sürecinde "ilk giren ilk çıkar" yöntemi uygulanacak ve hisseler en fazla üç yıl içinde elden çıkarılabilecek. SPK'nın düzenlemesi sonrası BİM, THY, Halkbank ve Doğan Holding'in de aralarında bulunduğu 9 şirket peş peşe geri alım kararı aldığını açıkladı.