Konteynerde üretim drone ile zirai takip

Kadın girişimciler sürdürülebilir tarım teknolojileri için yarıştı. İnovatif çözümlerin dikkat çektiği yarışmada ortaya konteynerde tarımsal üretimden, drone'la zirai hastalıkların tespitine kadar birbirinden ilginç çok sayıda proje çıktı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Teknolojide Kadın Derneği (WTECH) tarafından tarımın sürdürülebilirliğine katkı verecek fikir ve projeleri teşvik etmek amacıyla düzenlenen 'Tarımda Teknolojik ve İnovatif Çözümler' yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Birbirinden inovatif projelerin yarıştığı programda Buse Berber Örçen'in kurucusu olduğu 'Nanomik' Erken Aşama Girişimci Ödülü'nün sahibi oldu. Firma, tarım ürünlerine yönelik yüzde 100 doğal çözümler geliştiren bir biyoteknoloji firması olarak öne çıkıyor.

VERİM 10 KAT ARTIYOR

Üniversite kategorisi birincisi Confarm ise geliştirdiği transparan konteynerleriyle, 8 kat daha az su kullanarak, 10 kat daha fazla verim alarak tarımsal üretim yapma olanağı sunuyor. Elif Nisa Güler'in liderlik ettiği Confarm'ın bu projesiyle gelişmiş şehirlerin beton meydanlarından Afrika'nın uzak köylerine kadar her yerde pestisit kullanmadan tarımsal üretim yapılabiliyor. İkincilik Ödülü'nü alan 'Mühendis Beyinler' ise geliştirdiği projeyle uydudan ve dronelardan alınan verilere göre arazideki hastalığı tespit ediyor, drone uçuşlarıyla hastalıklı alanlardan görüntü elde edip üreticilerle paylaşıyor. Üçüncülük Ödülü'nü alan Kybele's Garden ise hidrpponik akıllı dikey tarım sistemi kurma ve alg besi ortamıyla uyumlu tarım ürünlerinin üretimi sağlama projesi geliştirdi.

2023 HEDEFİ 40 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin 2023 yılında 40 milyar dolar tarım ihracatına ulaşma hedefi olduğuna dikkat çeken Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Başkanı Zehra Öney "Bu yarışmayla teknolojideki eğitim, bilgi ve birikimini tarım sektörünün inovasyonla gelişmesine aktaran kadınlarımızı desteklemeyi hedefledik" dedi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul ise Türkiye'nin tarımsal üretimde Avrupa'da ilk sırada yer aldığını söyledi.

145 BİN TL ÖDÜL DAĞITILDI

Kadın girişimcilerin sürdürülebilir tarım teknolojilerine yoğunlaşmasını sağlamayı amaçlayan yarışma, UNDP'nin küresel amaçları kapsamında, 'Açlığa Son' başlığı çerçevesinde kurgulandı. 'Üniversite' ve 'Girişimci' olmak üzere iki ayrı kategorideki yarışmada ön elemeyi geçen girişimciler, önce düzenlenen girişimcilik kampıyla gelişim desteği de aldılar. Çevrimiçi gerçekleştirilen yarışmada başvuru sahipleri jüriye sunumlarını gerçekleştirdi. Yarışmada girişimci kategorisinde birinci seçilen girişim 100 bin TL, üniversite kategorisinde birinci seçilen 30 bin TL, ikinci 10 bin TL, üçüncü ise 5 bin TL para ödülüne hak kazandı.