Konteyner kentlerin enerjisi ‘güneş'ten

Deprem bölgesinde barınma ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla konteyner kent kurulumu devam ederken, bu konteyner kentlerin enerji ihtiyacının karşılanmasıya yönelik olarak da enerji sektörü devrede.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, Türkiye'de güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) ve Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) ile birlikte depremin ilk anından itibaren ihtiyaç ve stok listesi hazırladıklarını ve üye şirketlerle bu ihtiyaçların temini için çalıştıklarını belirtti. Afet bölgesindeki sıkıntıların atlatılabilmesi için ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Erkan, ilk etapta ortaya çıkan enerji gereksiniminin karşılanması adına yer ya da çatıya kurulacak güneş paneli, inverter ve batarya gibi cihazların stok sayısının çıkarıldığını ve ihtiyaç duyulan bölgelere gönderilmesi için hazırlandığını dile getirdi.

İLK GÖNDERİM 4 BİN ADET

Erkan, şunları söyledi: "12 bin güneş panel sisteminden ilk 4 bin adedi 1000 konteynerin elektrik ihtiyacını karşılamak için önceden gönderilecek. Bir konteynerde 4 panel bulunacak. Bu panellerin sağladığı elektrikle ilk etapta aydınlatma, telefon şarjları, haber alma ve A enerji verimliliğine sahip buzdolaplarını çalıştırılabileceğiz." Erkan, panel ve ekipman maliyetlerinin bir kısmının bölgedeki halka hibe edildiğini, bir kısmının ise AHBAP gibi yardım kuruluşları tarafından karşılandığını söyledi.

BÖLGEYE KESİNTİSİZ AKARYAKIT

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Petrol ve Petrol Ürünleri Meclisi Başkanı Ahmet Erdem, "Elektriğin kullanılamadığı yerlerdeki jeneratörlerin sürekli çalışması ve ulaşımın sürdürülebilirliğinin bozulmaması adına hayati önem taşıyan akaryakıtın bölgeye kesintisiz ulaşması için elbirliğiyle çalışıyor" dedi.

4 İLDE ELEKTRİK NORMALE DÖNDÜ

Enerjisa Enerji, depremden etkilenen Adana, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye illerinde şirketin dağıtım şebekeleri ve jeneratörleri aracılığıyla enerji arzının yeniden düzenlenerek normal faaliyetlerine döndüğünü duyurdu. Enerjisa Enerji tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Depremden etkilenen 5 şehirden 4'ünde normal faaliyetlerimize dönmüş bulunmaktayız. Bununla birlikte, operasyonel faaliyetlerimiz ve şebeke envanterimiz, ilgili düzenlemeler ve sigorta mekanizmaları tarafından güvence altındadır."