Konaklamada vergi dönemi 1 Ocak'ta başlıyor

Turizm sektörü yeni yıla yeni bir uygulamayla girecek. Konaklamada yüzde 2 vergi uygulaması 1 Ocak 2023'ten itibaren başlayacak. Vergiyi kimler ödeyecek? Kimler vergiden muaf? İşte tüm ayrıntılar...

1 Nisan 2020'de yürürlüğe girmesi planlanan ve pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen 'konaklama vergisi' 1 Ocak 2023'te devreye giriyor. Turizm sektörü yetkililerinin yeniden ertelenmesini beklediği konaklamada yüzde 2 vergi uygulamasının usul ve esaslarını belirleyen tebliğ ise dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, otel, tatil köyü, butik otel, apatrt otel, motel, pansiyon, misafirhane, özel konaklama tesisleri ile köy, dağ ve yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

TÜM HİZMETLER DAHİL

Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabi olacak. Tesislerde geceleme hizmetiyle satılan ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler için de vergi alınacak. Bu kapsamda, konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence, havuz, spor, termal gibi alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak. Oda artı kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan, tesis bünyesinde geceleme hizmeti yanı sıra konsept kapsamında verilen tüm hizmetler de vergi kapsamında yer alacak.

BUNLAR KAPSAM DIŞINDA

■ Kamuya ait misafirhane, dinlenme tesisi ve kamp yerleri ile öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrenciye verilen hizmetler vergiden muaf tutulacak.

■ Yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan personelinden de vergi alınmayacak.

■ Günlük gecelemelerde kişi gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması halinde vergiye tabi olmayacak.

■ Konaklama tesisinde geceleme hizmeti almayanlara verilen hizmetler vergiye tabi olmayacak.

■ Geceleme hizmetinden bağımsız sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre hizmetleri vergi kapsamında tutulmayacak.

YÜZDE 2 OLARAK UYGULANACAK

Vergi uygulaması geceleme hizmetini kapsıyor. Geceleme olmadan gündüz yapılan konaklamadan vergi alınmayacak.

BALKAN ÜLKELERİNDEN TURİST AKIN EDİYOR

Yeni yılın yaklaşması turizm destinasyonlarını hareketlendirdi. Bu noktalardan biri de Edirne. Bulgaristan ve Yunanistan gibi Balkan ülkelerinden turistlerin akınına uğrayan Edirne'de yılbaşında otel, restoran ve kafelerde gerçekleştirilecek programlar için günler öncesinden rezervasyon yaptırılıyor. Edirne'de otel sahibi Kemal Kılıç, yabancı turistler açısından Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'de de yılbaşı hareketliliği yaşanacağını belirtti. Kılıç, "Özellikle Makedonya, Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ ve Balkanlar'ın her yerinden Türkiye'ye akın akın misafirler geliyor" dedi.

HESAP NASIL YAPILACAK?

Konaklama vergisi hesabını bir örnekle anlatmak gerekirse; otel işletmecisi tarafından Katma Değer Vergisi (KDV) hariç 5 bin lira karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmeti için müşteriye düzenlenecek fatura toplam tutarı 5 bin 500 lira olacak. Tutar şöyle hesaplanacak:

■ Konaklama bedeli

(KDV hariç): 5.000 TL

Hesaplanan konaklama vergisi tutarı (5.000 TL x 0,02=): 100 TL

■ KDV matrahı: 5.000 TL

Hesaplanan KDV tutarı (5.000 TL x 0,08=): 400 TL

■ Genel toplam: 5.500 TL