60 yıllık hayalde ilk adım atıldı
Türkiye’yi enerjide bir üst sınıfa taşıyacak Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın(NGS) ilk reaktörünün temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Akkuyu NGS, 20 milyar dolarlık maliyetiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından birisi olacak. Bu büyük yatırım enerji alanındaorta ve uzun vadede önemli oranda tasarruf sağlanmasını sağlayacak. Yapılan analizlere göre 2023 yılında üretime başlayacak Akkuyu NGS tüm üniteler devreye girdiğinde yıllık 35 milyar kWh elektrik üretecek. Santralın ömrü toplam 60 yıl olacak. Böylece 2023-2083 yılları arasında toplam 2.1 milyon GWh’lik elektrik üretimi yapacak. Bu miktar 500 bin apartmana 60 yıl boyunca kesintisiz enerji sağlamaya yetiyor.
KÖMÜRÜN ÖMRÜ 30 YIL
Bu rakam Türkiye’nin 2017 yılı toplam elektrik üretiminin 7 katına eşit oluyor. Bu yatırımın alternatiflerine bakıldığında, Akkuyu ile eşdeğer seviyede elektrik üretebilmek için 6585 MW’lik ithal kömür santralı kurmak gerekiyor. Kömür santrallarının ömrü ortalama 30 yıl olduğu için 30 yıl sonra aynı yatırımı bir daha yapmak gerekiyor. Eğer Akkuyu’ya alternatif olarak bu yöntem tercih edilseydi 60 yılda yaklaşık 800 milyon ton kömür ithal edilmek zorunda kalınacaktı. Bu rakama 14 milyar 487 milyon dolarlık kurulum maliyeti de eklenince, nükleer yerine kömürle üretimin toplam maliyeti 70.5 milyar dolara kadar ulaşacaktı.
DEV İTHALAT FATURASI
Benzer bir şekilde Türkiye Akkuyu’ya eşdeğer bir üretimi doğalgazla yapmayı tercih etseydi 60 yılda 420 milyar Sm3’lük doğalgaz ithalatı yapılacaktı. 60 yılda ithalata 105, santral kurulumuna ise 7 milyar 680 milyon dolarlık harcama yapılacaktı. Toplam maliyette böylece 112.7 milyar doları bulacaktı.
Akkuyu Nükleer Güç Santralı İnşaat alanındaki hazırlıklar saatler öncesinde tamamlandı. Buradaki törene Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan katıldı.
Aziz Sancar’dan projeye destek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, temel atma töreni öncesi bir kamu spotu hazırladı. Kamu spotu için Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. M. Bilge Demirköz de kamera karşısına geçti. Kamu spotunun yönetmenliğini Eric Will; görüntü yönetmenliğini ise Joel Cartier gerçekleştirdi.
4 GÜNDE TAMAMLANDI
Aziz Sancar’ın çekimleri Kuzey Carolina’da gerçekleştirildi. Çekimleri 4 günde biten kamu spotunun post prodüksiyonu 1.5 ay sürdü.
Dünyada 61 reaktörün inşası sürüyor
Rusya devlet şirketi Rosatom tarafından üstlenilen Akkuyu’dan sonra, Türkiye’nin ikinci nükleer santralı ise 4 bin 560 megavat kapasiteyle Japon-Fransız ortaklığıyla Sinop’ta kurulacak. Çin, Rusya, Hindistan başta olmak üzere dünyada 16 ülkede, yaklaşık 61 bin 264 megavatlık 61 nükleer reaktörün inşaatı devam ederken, Akkuyu NGS’nin ilk ünitesiyle bu rakam 62’ye ulaşacak. Akkuyu toplam 4 üniteden oluşacak.
Karbondioksit emisyonunu azaltıyor?
Kömür santralı yerine nükleer santral kurulmasıyla, 60 yılda 2 milyar ton karbondioksit gazı salınımının önüne geçilmiş olacak. Aynı şekilde doğalgaz santralı yerine nükleer santralın tercih edilmesiyle 950 milyon tonluk salınım engellenecek.
ABD açık ara ilk sırada yer alıyor
Atom Enerjisi Ajansı verilerine göre dünyada halen 32 ülkede faaliyet halinde olan 448 nükleer reaktörün kurulu gücü toplam 391 bin 116 megavata ulaştı. ABD, 99.9 bin megavat kurulu güce sahip 99 nükleer reaktörüyle ilk sırada yer alıyor.
Türkiye Akkuyu’dan ne kazanacak?
Yüksek teknoloji transferi olacak
Akkuyu NGS ile Türkiye’nin nükleer teknolojiler alanında teknoloji transferi süreci de başlayacak. İlk santrali Yap-İşlet modeli ile yapan Türkiye, bu sürede yaklaşık 600 mühendisin Rusya’da bu teknoloji ile yetişmesini sağlayacak. Türkiye diğer santrallerdeki ortaklık oranlarıyla, kendi nükleer santralını yapabilecek kapasiteye ulaşacak.
Milyarlarca dolarlık iş hacmi
Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşaatında Türkiye olabildiğince yerli üretime önem verecek. Türk firmaları için milyarlarca dolarlık iş hacmi ortaya çıkacak. Türk şirketlerinin nükleer projelerde yer alıp tecrübe kazındıktan sonra dünyadaki diğer nükleer santral projelerinde tedarikçi olabilme fırsatı da doğması da bekleniyor.
Binlerce kişiye iş kapısı açacak
Akkuyu NGS inşaatının en yoğun olduğu dönemde yaklaşık 10 bin, 60 yıllık işletme döneminde ise 3500 kişi çalışacak. Bu kişilerin dışında dolaylı olarak on binlerce kişiye de istihdam sağlanacağı kaydedildi. Akkuyu bölgesinde altyapı yatırımlarının artmasının yanında hastane, okul, ulaşım gibi alanlarda da iyileşmeler yaşanacak.