Kompozit devleri İstanbul'da buluşuyor... Kendi alanında Avrupa'nın en büyük ikincisi

İstanbul global kompozit sektörü oyuncularını ağırlıyor. 10-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek MEET4COMPOSITE Fuarı'nı 10 bine yakın profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor.

Akşam Gazetesi

Dünya kompozit sektörü 10-12 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 6. Uluslararası Kompozit Fuarı olan 'MEET4COMPOSITE' fuarında bir araya geliyor. Türkiye'nin kompozit alanındaki tek fuarını, dünyanın birçok noktasından gelecek 10.000'e yakın profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. Kompozit Sanayicileri Derneği ile ED Fuarcılık tarafından 6 bin 500 metrekarelik alanda organize edilen fuarda, uluslararası katılımcıların yanı sıra, uluslararası kompozit üreticileri ve satın almacıları, sektörün önde gelen hammadde üreticileri ve STK'ları ile birçok teknoloji firması yerlerini alacak.

ULUSLARARASI FUAR

Türkiye'de 3 milyar dolarlık büyüklüğe sahip kompozit sektörünün buluşma noktası olan fuarın Avrupa'da en büyük ikinci fuar olduğunu dile getiren Kompozit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Çamurdan, "Avrupa'nın en büyük kompozit fuarı olan JEC'ten sonra fuarımız en büyük ikinci fuar konumunda. 20'den fazla ülkeden uluslararası katılımcı ve ziyaretçi fuarımızda yer alacak. Derneğimiz, kompozit sektörü ile ilgili yasa ve yönetmelik konusunda Avrupa'da kanun yapıcıları etkileyen konumda olan Avrupa Kompozit Sanayicileri Federasyonu (EuCIA)'nun üyesi. Kompozit Sanayicileri Derneği olarak, biz de bu federasyonun yönetiminde yer alıyoruz. Aynı zamanda federasyonun yönetiminde yer alan 9 ülkeden biri olarak, Türkiye'nin karar verici konumda olmasını sağlıyoruz" dedi.

DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINA İHRACAT

Avrupa kompozit sektöründe ikinci büyük ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Ali Çamurdan, "Ülkemizdeki kompozit sektörünün büyüme hızı, dünya ortalama büyüme hızından yüksek. Dünyada değişimi de beraberinde getiren İHA ve SİHA'ların üretiminde de çok önemli bir noktadayız. Denizcilik sektöründen otomotive, enerjiden inşaata kadar her alanda varız. Ülkemizin hedefi olan katma değerli üretim ve ihracat için de kompozite ihtiyaç var. Savunma sanayii ve enerjide son yıllarda atağa kalkan Türkiye'nin arkasında büyük bir güç olarak yer alıyoruz. Kompozit sektörü olarak Türkiye'nin kilogram başına ortalama ihracatının 11 katı bir ortalamaya sahibiz. Türkiye'de üretilen kompozit malzemeler; Çin'den ABD'ye, İngiltere'den Hindistan'a kadar dünyanın dört bir tarafına ihraç ediliyor. Ülkemizde kompozit malzemenin ana girdileri olan cam elyafı, karbon elyafı ve reçine üretimi yapılıyor. Bu büyük bir imkân" diye konuştu.