Kombi açmayan komşu suçlu

soğuk havada kalorifer yakmayanlar yandı: Komşunuz dava açabilir. Sıcaklık 15 derecenin altına indiğinde, özellikle merkezi ısıtmalı sistemde, kaloriferlerin yanması zorunlu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşulara dava açma hakkı bulunuyor.

Hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kaloriferler açılmaya başlanırken, komşusu kombi yakmayanların hakları da merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor. TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek, bir kat malikinin kaloriferi yakmayarak yan, alt ve üst komşusu sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu söyledi. Akipek, şöyle konuştu:

ZARARINI TALEP EDEBİLİR

"Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33'üncü maddesi gereği komşu, sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebilir. Kat maliki, 'Komşum kaloriferini yakmıyor, ben de daha fazla yakmak durumunda kalıyorum' diyebilir. Hakim, talep halinde, komşu maddi zarara uğramışsa bunun tazminine karar verebilir. Normalde aylık 500 liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 700 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir."

VANASINI KAPATANLARA CEZAİ İŞLEM

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da, şunları söyledi: "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kışın sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesiyle kaloriferlerin yakılması zorunlu. Boş dahi olsa bu zorunluluk var." Sağır, "Vanasını kapatanlara, faturalardaki ortalama tüketim bedeline göre cezai işlem uygulanıyor. Yani kaloriferi yakmayanlar bu bedeli ödemek zorunda kalır" dedi.