KOBİ’lere 6 ay ödemesiz 20 milyar liralık cansuyu

14 bankanın katılımıyla KOBi’lere 20 milyar liralık kredi kullandırılacağının müjdesini veren Bakan Albayrak, “İlk 6 ayı geri ödemesiz, 36 ay vadeli kredinin aylık faizi yüzde 1.54” dedi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’lere kullandırılacak 20 milyar dolarlık kredi paketinin ayrıntılarını açıkladı. 14 banka aracılığıyla verilecek KOBİ Değer Kredisi’nin 6 ay anapara ödemesiz, aylık yüzde 1.54 faizle kullandırılacağını söyleyen Albayrak, “Bu paket ile imalat ve ihracat sektöründeki işletmelere azami 1 milyon TL, diğer ticaret ve hizmet sektörlerindeki firmalara azami 500 bin TL’lik kredi verilecek. 6 ay anapara ödemesiz, toplam 36 ay vadeli kullandırılacak” dedi. Albayrak, yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olan mikro ve küçük ölçekli KOBİ’lerin kredi paketinden yararlanacağını ifade etti. 

40 BİN İŞLETMEYE ULAŞACAK

KOBİ Değer Kredisi’yle 20 ila 40 bin adet işletmeye dokunulacağının altını çizen Albayrak şunları söyledi: “KOBİ’lerin işletme sermayesi finansmanına erişimi kolaylaşacak. Açıkladığımız bu destekle KOBİ’lerin mali yapılarıyla beraber üretim, istihdam, ticaret, ihracat imkan ve kabiliyetinin güçlendirilmesini amaçlıyoruz. KOBİ’lerimizi güçlendireceğiz ki, yüksek katma değerli üretim döneminin altyapısını hazırlamış olalım. İşte bugünün en önemli noktası hacim ve şirket profili noktasında doğru noktalara dokunmak olduğu kadar, 3-4 ay öncesinin yıkıcı faiz maliyetlerinin artık anlamlı şekilde düştüğünü, reel sektörün de nefes alabileceği bir ekosistemin oluşmasında önemli sacayağı oluşturacaktır.”

Yüzde 1.54 faizle 1 milyon TL kredi

- KOBİ Değer Kredisi’ne 14 banka katıldı.

- Yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altındaki şirketler yararlanacak.

- Paketin büyüklüğü toplam 20 milyar TL.

- Kredi 6 ay geri ödemesiz, 36 ay vadeli verilecek.

- Kredinin aylık faizi yüzde 1.54.

- İmalat ve ihracatçıya azami 1 milyon, diğer sektörlere 500 bin TL kredi.

Krediyi hangi bankalar verecek?

KOBİ Değer Kredisi’ni almak isteyen KOBİ'ler protokolü imzalayan14 bankaya başvurmaları gerekiyor. İşte o bankalar: Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Denizbank, QNB Finansbank, Şekerbank, TEB, Halkbank, Vakıfbank, Garanti Bankası, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Katılım.

Yatırımcıdan 10 yıllık tahvile 5 milyar $talep

Önceki gün yurtdışında ihraç edilen 10 yıllık tahvillere toplam 5 milyar dolarlık talep geldiğini belirten Albayrak, “Bu ihraçla 2019'da uluslararası piyasalardan sağlamayı planladığımız 8 milyar dolarlık dış finansmanın 2 milyar dolarlık kısmını tamamlamış olduk” dedi. 26 Nisan 2029 vadeli tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 7.68 oldu. Tahvilin yüzde 40’ı ABD, yüzde 20’si İngiltere, yüzde 8’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 5’i diğer ülke yatırımcılarına satıldı.

Herkes ekonomist ve teknik direktör

Albayrak, “Türkiye’de herkes konuşuyor. 81 milyon teknik direktör ve ekonomist. Bu yüzden sağlıklı ve rasyonel yorum yapmak zorundayız. ‘Bakan çok gülüyor, niye gülüyor?’ Çünkü gerçeği, Türkiye’yi, Türkiye’nin kapasitesini, potansiyelini, mevcut yapabileceklerini biliyor ve buna inanıyor” dedi. 

Kötümserler üzülsün yeterki millet sevinsin

Albayrak, 10 yıl vadeli ihraca gelen talebin ekonomiye güveni bir kez daha ortaya çıkardığını aktararak, “Bu başarılı performansla sağladığımız pozitif ivmeyi toplumun tüm kesimlerine yansıtıyoruz. Birileri ekonomide resesyon beklese de, literatürdeki farklı tanımlarla algı oluşturmaya çalışsa da üzülmeye devam edecek. Onlar üzülsün, yeterki milletimiz sevinsin” dedi.