Akşam
Eti Bakır, İstanbul Havalimanı'ndaki 360 ekranda Kobalt Kongresi için gelen misafirlerini karşıladı.
Dünyada madencilik üretiminin yüzde 70'inden fazlasını temsil eden ana üreticilerin üye olduğu Cobalt Institute tarafından her yıl, dünyanın farklı bir ülkesinde yapılan Dünya Kobalt Kongresi bu yıl 9-11 Mayıs tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Dün başlayan ve kobalt üretiminde dünyanın önde gelen gruplarından Cengiz Holding'in iki şirketi, Eti Bakır ve ICoNiChem'in ana sponsorluğunda yapılan etkinlikte, değişen jeopolitik manzarada kobaltın rolüne odaklanılan oturumlar yer alıyor.
ÇOK EMEK HARCANDI
Küresel pazar dinamikleri, kobaltın jeopolitikliği, sorumlu ve şeffaf bir kobalt değer zinciri oluşturmanın öneminin tartışılacağı zirve yarın sona erecek. Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi Genel Müdürü ve Iconichem Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, endüstri için büyük öneme sahip bu zirvenin İstanbul'da yapılması için çok emek harcadıklarını söyledi.
YÜZYILIN ELEMENTİ
Bu önemli zirveye artık ürünlerden kobaltı geri kazanan Eti Bakır ve kobaltın uç ürünlerini üreten ICoNiChem'le sponsor olmaktan memnuniyet duyduklarını anlatan Kayışoğlu, dünyada bu konuda uzman pek çok ismin konuşmacı olarak katıldığı zirvede kobalt piyasasındaki trendlerin, jeopolitik ve sektörel gelişmelerin değerlendirildiğini belirtti.
Pil, batarya ve katalizörlerin yanı sıra teknoloji, petrokimya, elektrikli otomobil ve uçak endüstrisinde yoğun olarak kullanılan kobaltın bugün yüzyılın elementi olarak kabul edildiğinin altını çizen Kayışoğlu, "Eti Bakır, dünyadaki kobalt üretiminin yüzde 2'sini tek başına karşılıyor. Pirit konsantresinden kobaltı geri kazanan dünyanın ilk ve tek tesisi olan Mardin Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri'nde üretilen 2 bin 500 ton kobaltın yüzde 90'ından fazlası, aralarında Amerika, İngiltere, İspanya, Kore ve Çin gibi ülkelerin bulunduğu 10'dan fazla ülkeye ihraç ediliyor" dedi.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÖNEM KAZANDI
Kobalt üretiminin düşük karbon ekonomisine küresel geçişte enerji depolama ve elektrifikasyon girişimlerini desteklemek açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Kayışoğlu, zirvede özellikle kobalt ürünlerini çeşitlendirerek yüksek katma değerli yeni ürünler elde etmenin öneminden bahsedildiğini söyledi. Kayışoğlu, Eti Bakır'da ve Cengiz Holding'in, 2020 yılında İngiltere'de satın aldığı ICoNiChem'de de bu konuda öncü yatırımlar yaptıklarının altını çizdi.
YÜZDE 99.99 SAFLIKTA KOBALT ÜRETEBİLİYORUZ
Bugün gelen talepler doğrultusunda, yüzde 99.99 saflıkta kobalt üretebildiklerini belirten Kayışoğlu, "Hem Eti Bakır hem ICoNiChem'de teknoloji, petrokimya, otomobil, uçak sanayii, seramik gibi alanlarda katma değerli ürünlerin üretimini yapılıyor. Biz bu kongre ile hem yaptığımız bu yenilikçi çalışmaları madencilik alanında söz sahibi kişilere aktarma fırsatı buluyoruz, hem de Eti Bakır'ın kobalttaki öncü rolünü pekiştiriyoruz" diye konuştu.