Kızılelma ve ATAK'a yerli ve milli silah

İngiliz AEI Systems'ı satın alarak deniz, hava ve kara platformları için büyük önem taşıyan 30x113 milimetre top üretim yeteneği kazanan CANiK, Türkiye'nin son dönemde geliştirdiği Kızılelma ve ATAK gibi birçok araca bu silahı entegre etmeye hazırlanıyor.

Akşam Gazetesi

Türk savunma sanayisinin önde gelen ateşli silah üreticilerinden CANiK, kısa süre önce İngiliz AEI Systems şirketini satın alarak kazandığı orta kalibre top üretme kabiliyetini yerli ve yabancı birçok projede kullanmaya hazırlanıyor. Türk savunma sanayisi ürünleri arasına katılan 30x113 milimetre orta kalibre top, insanlı/insansız kara araçlarından helikopter ve insansız savaş uçaklarına kadar birçok platformun ateş gücünü artıracak. CANiK, İstanbul'da 25-28 Temmuz'da düzenlenecek 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2023) yeni sistemini birçok milli platformla birlikte sergileyecek.

KULLANIM ALANI GENİŞ

CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, "Silahı Türk savunma sanayisindeki platformlara entegre etmek için çalışıyoruz. 2022'de yaptığımız alımdan sonra HAVELSAN'ın Kapgan projesinden Nurol Makina'nın Ejder Yalçın projesine çalışmalarımız var. Baykar ile KIZILELMA için bile görüşüyoruz. TUSAŞ ile ATAK-2 helikopterinde çene taretinde bu silahı görüşüyoruz. Kullanım alanı çok geniş. Türkiye'nin de ciddi şekilde bu silaha ihtiyacı var" dedi.

TANKLARI DRONE'LARA KARŞI KORUYOR

AEI Systems'in envanterindeki 30x113 milimetre top silahında 7 kilonewton geri tepme var. Bunun yanında yüksek patlayıcı mühimmat, havada infilak edebilen mühimmat, programlanabilir mühimmat atabilme özellikleri dolayısıyla bu silah 4x4'lerden istenilen ebattaki kara araçlarına kadar kullanılabiliyor. Silah, tankların drone'lara karşı korunmasını sağlıyor. Türkiye dünyada bu silahı bu kalibrede üreten 3 ülkeden biri.

OTOKAR'DAN YENİ İNSANSIZ ZIRHLI ARAÇ

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, savunma sanayiindeki iddiasını yenilikler ve yeni araçlarla arttırmaya devam ediyor. Geliştirip ürettiği 33 bine yakın askeri aracı Türkiye'nin yanı sıra beş kıtada, 40'tan fazla ülkede, 60'a yakın kullanıcıya hizmet veren Otokar, savunma sanayiindeki zırhlı ürün ailesine ALPAR Ağır Sınıf Paletli İnsansız Kara Aracını, ARMA II 8x8 Aracını ve AKREP II R Keşif-Gözetleme Aracını ekledi. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, şunları söyledi: "ALPAR muharebe sahasında silahlı kuvvetlerin robotik ve insansız kara aracı ihtiyacını karşılamak üzere geliştirildi."