Kışa girerken doğalgazda yüzde 10 indirim müjdesi

Enerji Bakanı Albayrak, 1 Ekim itibarıyla doğalgazda tüketici ve sanayici için yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Bakan Albayrak, ''İlk defa kış aylarına girerken, indirim yapan bir hükümet olduk'' diye konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 1 Ekim’den itibaren  doğalgazda yüzde 10 indirim yapılacağını açıkladı. Yapılacak indirimin ardından vatandaşın ve sanayicinin doğalgaz faturası 2017'de 2,5 milyar lira azalacak. Bakan Albayrak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nu (EPDK) ziyaret etti. Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, doğalgazda indirim olup olmayacağının sorulması üzerine, şunları söyledi: 

VATANDAŞA VE SANAYİCİYE 

“Yılbaşı itibarıyla özellikle İran tahkim davasıyla ilgili ilk olumlu karar çıktıktan sonra, davanın neticesine bağlı olarak BOTAŞ’ın taşıyacağı ekonomik yükteki iyileşmeye dayalı halkımıza bunu indirim olarak yansıtacağımızı söylemiştik. Tahkimde yıl sonu itibariyle karar aşamasına gelindi, yıl sonundan önce karar uygulanacak. Vatandaşımıza kış gelmeden bu süreci başlatacağımızı ifade ettiğimiz için Hükümetimiz ve Sayın Başbakanımızla yaptığımız toplantı neticesinde 1 Ekim itibarıyla bu indirimi yansıtma yönünde karar aldık. İndirim 1 Ekim’den başlamak üzere hem tüketiciyi hem sanayiciye yüzde 10 olarak yansıyacak. İlk defa kışa girerken indirim yapan bir hükümet olduk." 

TÜRK AKIMI'NDA OLUMLU SÜREÇ

Rusya ile ilişkiler ve Türk Akımı takvimi sorulan Bakan Albayrak, 24 Kasım’ın ardından ilişkilerin 7 ay yavaşladığını vurgulayarak, "Türk-Rus ilişkilerinde önemli konu maddelerinden bir tanesi enerji. Enerji maddeleri içerisinde Türk Akımı 24 Kasım öncesinde belirli bir mesafeye kadar gelmiş bir proje. St.Petersburg ziyareti sonrasında da müzakerelere başladık. Sayın Putin’in Dünya Enerji Kongresi Haftası’nda Türkiye’de bulunması hasebiyle, ‘olumlu adım atılabilir mi’ konusunda müzakereler sürüyor. Şahsi düşüncem özellikle, Türk Akımı bağlamında bu toplantıya kadar önemli bir mesafe kat edeceğimiz yönünde" değerlendirmesini yaptı. 

'Yenilenebilir'e milyar dolarlık yatırım 

Yenilenebilir enerjide de son noktaya geldiklerini vurgulayan Albayrak, "Ekim ayı içerisinde açıklayacağız. Oradaki modelimiz özellikle yenilenebilirde net şunu ortaya koyduk; güneş ve rüzgar önemli. Açıklayacağımız ihale stratejisiyle yıl sonu bitmeden belirlediğimiz bir alanda ve kapasite ölçüsüyle, yine alım garantisiyle birlikte hem yerli üretimi ve hem yerli Ar-Ge’yi içine alacak şekilde hedeflediğimiz büyük bir başarı hikayesi var. Yurtiçi ve yurtdışından yoğun bir talep var. İnşallah burada da milyar dolarlık yatırımların olacağı bir ihale yapısından bahsediyoruz" dedi.

Yerli kömürde ilk ihale

Güneş ve yerli kömür başta olmak üzere yapılacak ihaleler sorulan Albayrak, şunları kaydetti: "İç Anadolu bölgesinin de enerji ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasıyla alakalı Çayırhan bölgesi öne çıkıyor. Önümüzdeki hafta Çayırhan’da ilana çıkılacak. Sahanın elektrik alım garantisine dayalı o bölgede 700-800 Mw santralın üreteceği, bir yarışma usulüyle gerçekleşecek. Kabaca 1 milyar doların üzerinde bir yatırım." 

Fatura 2.5 milyar TL düşecek

yüzde 10’luk indirimle 2016'nın son 3 aylık dönemi için Türkiye’de doğalgaza ödenen (sanayi-hane) toplam fatura 760 milyon lira, 2017'de ise yaklaşık 2.5 milyar lira düşecek. BOTAŞ’ın indirimsiz fiyat seviyesiyle AB ülkeleri arasında abonede; Türkiye 3. sırada, sanayide 2. sıradaydı. Yüzde 10’luk indirimle Türkiye abone ve sanayide en ucuz ülke durumuna gelecek. Yapılan indirim sayesinde ortalama bir ailenin doğalgaz faturası 125 lira düşecek. 

Elektriğe zam yok

Elektriğe zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna da Albayrak, "Bir zam öngörmüyoruz. Haddi zatında maliyetlerin düşmesine dayalı, önümüzdeki dönemde tam tersine elektrik maliyetlerinde düşme hareketi olması kuvvetle muhtemel" dedi.