Kısa çalışma ödeneği 2021 ne zaman bitecek? Kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı?

Kısa çalışma ödeneğine ilişkin son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayacak şekilde 3 ay daha uzatıldı. Koronavirüs pandemisinde çalışan vatandaşlara ekonomik açıdan imkan sağlayan Kısa çalışma ödeneği 2021 ne zaman sona eriyor? Kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı?

Kısa çalışma ödeneği, koronavirüs salgını sonrası hayatımıza giren ekonomik destek paketlerinden biri oldu. 31 Mart tarihinde üç ay daha uzatılan bu ödenek, birçok kişiye fayda sağladı. Bu imkandan faydalanabilmek için başvurular e-devler üzerinden alınmaktadır. Kısa çalışma ödeneği 2021 ne zaman sona eriyor? Kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı? sorusu geldi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2021 NE ZAMAN SONA ERİYOR?

Kısa çalışma ödeneği, 31 Mart tarihinde nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde tekrardan uzatıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, kısa çalışma ödeneği, 30 Haziran 2021'de sona erecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILACAK MI?

Kısa çalışma ödeneğinin uzatılıp uzatılmayacağı hakkında resmi kaynaklardan henüz bir açıklama gelmedi. Detaylar gelince haberimizde detaylara yer vereceğiz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile eksik gün gerekçesi "18-Kısa Çalışma Ödeneği" veya "27-Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler" olarak bildirilir.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.