Kırtasiyede Çin istilası!

Türkiye'nin okul ürünlerini kapsayan ithalatı yedi ayda yüzde 42.4 arttı; 45,4 milyon dolara ulaştı. İthalatın yüzde 25'lik bölümü Çin'den.

Türkiye'nin kalem, çanta, defter, kalemtıraş, matara gibi okul ürünlerini kapsayan ithalatı yılın yedi ayında geçen yıla göre, yüzde 42.4 artarak, 45.4 milyon dolara yükseldi. İthalatın yüzde 25'lik bölümü Çin'den gerçekleştirildi. 

11.3 MİLYON $’I ÇİN’DEN 

Veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyecilerin yolunu tutarken, piyasadaki ürünlerin çoğunun Çin menşeli olması dikkati çekti. Temmuz ayı sonu itibarıyla Çin'den anılan ürün gruplarından 11.3 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Bu tutarın toplam ithalat içindeki payı yüzde 25 oldu. 

İthalatta en fazla ön plana çıkan ürün grubu boya kalemleri de dahil olmak üzere, kurşun kalemler oldu. Bu ürün grubunda yılın 7 ayında gerçekleştirilen dış alım geçen yılın aynı dönemine göre, 2,7 katına çıkarak, 24,6 milyon dolara yükseldi. 

MATARAYA 14 MİLYON $

Söz konusu dönemde Çin'den 1.8 milyon dolarlık kurşun kalem ithal edildi. Mataralar 13.9 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, 3.7 milyon dolarlık çanta, 3 milyon dolarlık da kalemtıraş ithali gerçekleştirildi.

En çok artış kurşun ve boya kalemi ithalatında 

Yerli üretici desteklenmeli 

Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek, özellikle Çin'de işçi maliyetlerinin ucuz olmasının aralarında yerli firmaların da bulunduğu birçok firmayı bu ülkede yatırım yapmaya yönlendirdiğini söyledi. Şimşek, "Yerli üretim imkanlarıyla ile ihtiyaç karşılanabilir. Bu anlamda yerli üreticiye destek verilmesi gerekir. Böyle yapıldığı zaman işsizlik de aşağı çekilir” diye konuştu. 

Öğrenci başına 850 TL

Fiyatların bu yıl yüzde 10 arttığına işaret eden Ünal Şimşek, velilerin anaokulu ve ilköğretim 4. sınıf düzeyindeki öğrenciler için yaklaşık 600 lira, ortaöğretim kısmı için 750 lira, lise düzeyi öğrenciler için ise 850 lira masraf yapacaklarını sözlerine ekledi.