Kırgızistan ile Çin arasında büyük işbirliği

Kırgızistan ile Çin arasında yatırım, enerji, dijital ve lojistik alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı

AA

Kırgızistan ile Çin arasında yatırım, enerji, dijital ve lojistik alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Akılbek Caparov, ülkeye resmi ziyaret gerçekleştiren Çin Başbakanı Li Çiang ile hükümet binasında bir araya geldi.

Caparov, yaptığı konuşmada, "Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Kırgızistan'ın, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkileri ikili işbirliği tarihinde benzeri görülmemiş bir seviyededir." dedi.

Çin Başbakanı Li, Kırgızistan'a olan resmi ziyaretinin ikili işbirliğini ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirip derinleştireceğini umduğunu ifade etti.

İki ülke arasında sınır işbirliği programı, dijital ekonomide yatırım iş birliğini derinleştirme, kömür lojistik merkezinin kurulumu, üç ayrı kömür madenin ortak işletilmesinin yanı sıra 3 GW'ye (gigavat) kadar kapasiteye sahip rüzgar enerjisi ile rüzgar enerjisi santrallerinin inşasına ilişkin anlaşma ve sözleşmeler imzalandı.

"ÇİN İLE ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ DE OLDUKÇA UMUT VERİCİ GÖRÜNÜYOR"

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da Çin Başbakanı Li ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde görüştü.

Caparov, Çin'in, Kırgızistan'da ana ticaret ve yatırım ortaklarından biri olmaya devam ettiğini belirterek, "Çin ile enerji alanında işbirliği de oldukça umut verici görünüyor." dedi.

Li de Bişkek'te kendisine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür ederek, Kırgızistan'ın, Çin için önemli ve güvenilir bir komşu olduğunu vurguladı.