Kirazda ihracat hedefi 300 milyon dolar

Türkiye'nin üretiminde dünya lideri olduğu kirazda bu yıl rekoltedeki artışla birlikte 300 milyon dolarlık ihracat bekleniyor.

Türkiye'nin önde gelen tarımsal ihraç ürünlerinden kirazda, bu sezon 120 bin ton karşılığı 300 milyon dolarlık ihracat yapılması bekleniyor. Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Türkiye, geçen yıl 55 ülkeye 83 bin ton kiraz satarak 215 milyon 796 bin dolar döviz girdisi sağladı. İhracatta ilk sırada 95,5 milyon dolarla Almanya yer aldı. Bu ülkeyi 43,8 milyon dolarla Rusya takip etti.

SEZONA İYİ GİRDİ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, kiraz ihracatında sezonu erkenci ürünlerle açtıklarını, iyi bir yıl geçirmeyi dilediklerini söyledi. Bu üründen elde edilen katma değeri yükseltmeye odaklandıklarını dile getiren Uçak, şunları kaydetti: "Bu sene sezonu artışla kapatırız diye düşünüyoruz çünkü geçen sene rekolte düşüktü, yağışlar çok oldu. Mantar hastalığı ciddi anlamda sorun yaşattı. Umarım hava şartları da iyi gider. Kirazlarımızı da değerli bir şekilde pazarlarız."