Kiraya TÜFE'den fazla zam yapana ceza yolda

Kirada TÜFE sınırını aşana ceza geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TÜFE üzerinde kira artışı yapan ev sahiplerine yaptırım uygulanacağını söyledi. Kurum, “İlgili 4 bakanlık üzerinde çalışıyoruz. Düzenlemeyi bir hafta 10 gün içinde Meclis'e göndereceğiz” dedi.

EMİN PAZARCI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, fahiş kira artışlarının kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekerek, TÜFE üzerinde artış yapanlara yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Başkent Millet Bahçesi'nde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kurum, son günlerde yoğun şekilde tartışılan kira artışları ve evi olmayan vatandaşlara yönelik ucuz konut projesiyle ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

YASALARA AYKIRI DURUM

Kurum, kira artışlarının TÜFE'ye göre yapılması gerektiğini hatırlatarak, "Ancak bu konut piyasasındaki darlıktan, tüm dünyadaki yaşanan enflasyon krizinden, tedarik zincirindeki problemden hareket edip, fırsatçılık yapan açıklanan fiyatların üstünde zam yapan kişiler var. Bu zamlar mevcut kanuna aykırıdır, Borçlar Kanunu'na aykırıdır, Borçlar Kanunu çerçevesinde yapılan kiracı-ev sahibi sözleşmesine aykırıdır. Bu konuda yapılan artış varsa vatandaşlarımız mahkemelere başvurabilirler. Ve mahkemelerimiz de bu kanun çerçevesinde karar almak zorundadır. Bunun dışında bir karar alamaz. Çünkü bu ülkede kanun var, yönetmelik var, kanuna ve yönetmeliğe uymak zorundayız" dedi.

MÜEYYİDE UYGULANACAK

Kurum, bunun dışındaki artışların kendilerine duyurulmasını isteyerek, "Biz de gerekli incelemeleri yapmak zorundayız. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bizim bakanlığımız bunu takip ediyoruz. Gelinen süreçte bu tam anlamıyla kanuna uygun şekliyle yürümüyor. Vatandaşın açıklanan TÜFE'ye endeksli zam oranı üzerinde zam yaptığı tespitleri var. Bu tespitlerde kanun çerçevesinde gerekli takibi, izlemeyi ve müeyyideyi uygulayacağız. Bu noktada ev sahibi vatandaşlarımızı mutlu edecek, kiracılarımızı da destekleyeceğimiz bir uygulama için 4 bakanlığımız çalışıyoruz. İnşallah bir hafta 10 gün içinde Meclisimize altlık teşkil edecek bir düzenlemeyi Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaşacaklar. Kiracımızın da ev sahibimizin de yanında olacağız" dedi.

AKŞAM'ın Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı (solda) Bakan Kurum'la bir araya geldi.

81 İLE AİDAT ÖDER GİBİ KONUT

Murat Kurum evi olmayan vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik projenin 81 ilde uygulanacağını söyledi. Hazine arazilerinin bu amaçla tahsis edileceğini belirten Kurum, projeyi ağustosta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklayacağını duyurdu. Kurum, TOKİ'nin konut arzındaki payının yüzde 14'e çıkacağını belirtti. "Vatandaşımız aidat öder gibi düşük taksitlerle ev sahibi olabilecek" diyen Kurum, KOBİ'lere de bir proje gerçekleştireceklerini belirtti.

HAZİNE ARAZİSİ ÜZERİNDE TEK KATLI EV İMKANI

Bakan Kurum, Hazine arazilerinin kendi evini yapmak isteyenlere satışına ilişkin proje üzerinde de 2 aydır çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Şehrin çeperindeki Hazine mülkiyetindeki arazileri alt yapısıyla birlikte hazırlayacağız, planlayacağız; buraları da evi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmeleri amacıyla satışa çıkaracağız. Bu sayede konut maliyetlerinde yüzde 50-60'a varan bir desteği sağlamış olacağız. Şehirlerimizde yatay şehirleşmeyi de ortaya koymuş olacağız."

KİRA İHTİLAFLARI ARABULUCUYA HAVALE

Yozgat'ta bakanlığın Personel Eğitim Merkezi'nin açılışına katıl Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira ihtilaflarının tamamını ara bulucuya göndermeyi düşündüklerini söyledi. Bozdağ, "Hazırlıklar bittiğinde TBMM'de de değerlendirilecek ve kabulü halinde de yasalaşacaktır" dedi. Kira fiyatlarına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın müşterek çalışma yürüttüğünü aktaran Bozdağ, "Değerlendirme yapılıyor. Ortaya çıkan formül, Cumhurbaşkanımıza arz edildikten sonra arkasından gerekli adımlar atılacaktır. Şunu ilave etmekte fayda görüyorum. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını artırmanın gerekliliğine yürekten inanıyoruz. Hukukta arabuluculuk Türkiye'de tuttu. O nedenle kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız" dedi.