Kira artışına karşı İTO'dan iki öneri

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, son dönemde yaşanan kira artışlarına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, son dönemde yaşanan kira artışlarına ilişkin olarak, "Bu artış maalesef çözümü zor bir noktaya geldi. Sebebi de şu. 2 milyon lirayla konut almaya kalktığınızda o konutun kirasını, mevduat getirisiyle kıyaslayınca arada büyük bir fark var. Bu sebeple vatandaşa bir takım teşvikler verilmesinin katkısı olacağı görüşündeyiz" dedi. Konut sahipliğini artırarak kira artışlarını dengelemek için 2 önerileri olduğunu aktaran Avdagiç, "Sadece 150 metrekareye kadar, ilk kez konut alacaklardan tapu harcı olan yüzde 2'yi devlet, 6 ay ya da 1 yıl süreyle almayabilir. Ayrıca yine 150 metrekareyle sınırlı olmak üzere yüzde 18 KDV'ye tabi ilk konutta vergi yüzde 1'e düşürülebilir" dedi.

SATIŞLARI ARTIRACAK

Avdagiç, devletin alacağı tedbirler konusunda yeni konut sahiplik oranının artacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Tedbirlerle kiraya talep azalacağı için böylelikle kira artışları da yavaşlayacaktır. Satışların artmasıyla yarım kalan projeler tamamlanacak ve hareketlilik olacaktır. Duran projelerin çalışmasıyla istihdam artacak, stoklar bitecek ve yeni projeler başlayacak." Avdagiç, söz konusu önerilerin, bireylere ait döviz mevduat hesaplarının TL'ye dönüşmesine de katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.