Kimlik numaralı, QR kodlu tapular geliyor

Çevre Bakanı Murat Kurum, “Tapu senetlerimizde gereksiz bilgiler vardı artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz. Ayrıca tapuların da bir kimlik numarası olacak” diye konuştu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz” dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ‘Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, Yılda 8 milyon adet tapu işlemini yapıldığı bilgisini veren Kurum, “Yılda 8 milyon adet tapu işlemi demek, saniyede bir işlem demek. Biz de bu görevleri, hizmet kalitesini artırmak adına birçok yenilik yapmaya çalışıyoruz” dedi. Kurum, yeni tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini söyledi.

ADA, PARSEL BİLGİSİ ARTIK YOK

Üzerinde gereksiz olarak gördükleri ‘mahalle, ada, parsel’ bilgilerinin yer almadığını belirten Kurum, “Aslında tapu senedinin, ‘taşınmaz numarası’ diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, ‘bu tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş’ gibi tüm bilgilere buradan erişebileceğiz” diye konuştu.

TELEFONA OKUTULUYOR

Taşınmaz numarasından ilgili yapının geçmişinin görünebileceğini vurgulayan Kurum, şöyle konuştu: “Tapu senetlerinin üzerinde QR kodu bulunuyor. Bu QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuzda TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve taşınmazla ilgili bilgileri görebiliyorsunuz. Adası, parseli, alanı neyse detaylı şekilde görüyoruz.”

Binaların brüt ve net alanları görülecek

Gayrimenkul satışlarında metrekarelerde brüt ve net farklılıkları olduğuna dikkati çeken Kurum, “Vatandaşımız kaç metrekare brüt daire almış kaç metrekare neti var bunları da net bir şekilde görebilecek” dedi. Kurum, “Tabi ki mevcut tapu senetlerimiz halen geçerli ancak tapularını yenilemek isteyen vatandaşlarımız da tapu müdürlüklerinde tapu senetlerini değiştirebiliyor” bilgisini verdi.

'Gerçek değer'den işlem seneye başlıyor

Bakan Kurum, tapuların gerçek değeri üzerinden işlem yapılmasına ilişkin Taşınmaz Değerleme Sistemi uygulamasına ilişkin de, “Taslağı Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik. İki şehrimizde pilot uygulamalarını gerçekleştireceğimiz uygulamayı önümüzdeki yıl itibarıyla başlatıyor olacağız.”