Kıdem ve promosyonda son söz Başbakan'da

Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı ve emekliye promosyonda hakkaniyetin ön planda tutulduğu bir süreç işlediğini söyledi. Müezzinoğlu, özellikle promosyonda son hamleyi Başbakan Yıldırım'a bıraktıklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili "65. Hükümet'in adil, hakkaniyetli, sürdürülebilir ve tarafların da büyük oranda kabul ettiği bir tazminat fonunun oluşturulmasıyla ilgili daha taraflarla görüşmelere başlamadık. Önümüzdeki günlerde başlayacağız" dedi. Müezzinoğlu, gazetecilere çalışma hayatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunup, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

ADİL NOKTADA BULUŞMA

Tarafların vicdanlarının 'evet' dediği, hakkaniyeti ve güveni güçlü tutacak bir ortak noktada buluşulması temennisinde bulunan Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Burada temel bakışımız, işçinin alın terinin korunması, hakkının korunabilmesi. Paydaşların vicdanının, adaletin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. İnşallah bunun olumlu gelişmesine ve sonuçlanmasına katkı sağlayacağımız bir süreç olur diye temenni ediyorum."

ALAMAYANLAR FAZLA 

Müezzinoğlu, şu anda en çok mağdur kesimin de işçiler olduğuna işaret ederek, "Şu anda kıdem tazminatından istifade edebilen yani iş akdi sonlandırılan, SGK'ya gelen bildirimlere baktığımızda, 'kıdem tazminatından istifade etmiş olan oranı ile edememiş oran' arasında çalışanlar adına esasında bir kaybın olduğunu da görüyoruz. Süreç inşallah, arzu edilen ortak noktayı bulabileceğimiz süreç olur diye gayretimiz olacak" ifadesini kullandı.

TAŞERONDA SON DURUM

Kamuda çalışan taşeronların kadroya alınmasıyla ilgili soruya Müezzinoğlu, bu konunun yalnız Bakanlık ve Hükümet için değil, Türkiye'nin kamu çalışanı hayatı bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Şu anda sistemin çok farklı alanlarıyla çok farklı sıkıntılarının bulunduğunu bildiren Müezzinoğlu, "Hükümet olarak değerlendireceğiz, süreci ona göre şekillendireceğiz. Hükümetin şu anda bakış açısına göre ben yol haritamı belirleyeceğim" ifadelerini kullandı.

PART-TIME  ÇALIŞMASI

Bakan Müezzinoğlu, bir soru üzerine de 66 aylığa kadar çocuğunun yanında yarı zamanlı ebeveynden birinin bulunmasının temel ilke olduğunu ve bununla ilgili yönetmeliği önümüzdeki günlerde yayımlayacaklarını  söyledi. İstenilenin çocuğun yanında annesi ve babasının bulunması olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR, BANKALAR İMZA İÇİN TALİMAT BEKLİYOR

BAKAN Müezzinoğlu, emeklilere promosyon verilmesiyle ilgili de, "O noktanın karara bağlanması Sayın Başbakanımızın bankalara vereceği talimata bağlıdır. Çünkü bankalar, bu düzeyde bir sonuca kendi yetkileri çerçevesinde imza atmayı kabul etmiyor. Hükümet veya Başbakanın talimatı gerekiyor" dedi. Müezzinoğlu, şöyle devam etti: "Ben henüz bu anlamda, Sayın Başbakanımızla bu çalışmaların çerçevesini paylaşmadım. Hazırlıkları ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra önümüzdeki günlerde, belki ilave farklı çalışmalar da koyarak yapmaya gayret edeceğiz." Müezzinoğlu, promosyon görüşmelerinin ne zaman sonuçlandırılacağına ilişkin soruya da, "Sonuçlandırabiliriz ama vicdanımızın 'ideal' dediği bir sonuçlandırma değilse o zaman da kim kaybedecek. Son hamleyi Başbakanımıza bırakacağız" karşılığını verdi. 

YILDA 1 MİLYON İSTİHDAM ŞART

Müezzinoğlu, Türkiye'de her yıl 1 milyondan fazla kişiye istihdam alanı gerektiğinin altını çizdi. Geçen yılın temmuzunda yüzde 9.6 olan işsizliğin bu yıl 10,2'ye çıktığını anımsatan Bakan, "Ama 365 bin daha fazla istihdam sağlamışız" dedi.

HAİNSE CEZASINI ÇEKECEK DEĞİLSE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Bakanlıklarında 383 kişinin göreve iade edildiğini hatırlatan Müezzinoğlu, "Mağdurum diyene ne halin varsa gör" şeklinde bir anlayışın olmadığının altını çizdi. Müezzinoğlu, "Kim mağdurum diyorsa benim başımın üstünde yeri var. Hemen inceleriz tekrar, o verileri, bunun içinde 'By Lock' mu vardır, himmet paralarının aklanması mı vardır, bunların hiçbirisi yok da biz dolaylı olarak herhangi bir dernekle ilgili falan bir kanaatle karar verdiysek, o kanaati bir daha değerlendiririz, 'Kusura bakma, vatan için, millet için, bu fedakarlığına da teşekkür ederiz' deriz, dün neyse görevine iade ederiz. Hain değilse ona sahip çıkacağız. Hain ise ondan sonra o cezasını çekecek" diye konuştu. 

PKK İLE İLGİLİ ÇALIŞMAMIZ VAR

Bakanlıklarda terör örgütü PKK'ya ilişkin çalışmalar yapıldığını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Önümüzdeki bir hafta içerisinde sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Milletin imkanlarıyla millete veya devlete ihanet etmeye kimsenin hakkı yok."

"AYAĞIMI KAYBETTİM" DİYE AĞLAYAN GAZİ GÖRMEDİM

15 Temmuz akşamının 16 Temmuz sabahına çok sayıda sivil vatandaşın da bulunduğu şehitler verildiğini ve 2 bin 100 kişinin gazi olduğunu hatırlattı. Müezzinoğlu, şöyle konuştu: "Mağdur kelimesini konuşacağımız kitle bunlar. Ben şehit ve gazi ailelerine gittim. Hiçbirinde 'Ben mağdurum' diye bir ağlama görmedim. 'Evladımı, eşimi, babamı kaybettim onun için mağdurum' diye ağlayan, 'ben ayağımı, uzvumu kaybettim' diye ağlayan bir gazi görmedim."