1
MİRAY ÇİMEN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili teknik çalışmanın önceki gün tamamlandığını söyledi. Müezzinoğlu, “Önümüzdeki hafta EKK’ya ana yol haritasını belirleyeceğiz. Ondan sonra da paydaşlarımıza bu konuyu paylaşma sürecine geçeceğiz. Niyetimiz bir an önce çözmek” dedi.
İŞÇİLERİN ALEYHİNE BİR DURUM YOK
Kıdem tazminatı düzenlemesinde “işçilerin aleyhine bir tablo oluşturmak isteniyormuş” gibi bir algı yönetimi yapıldığını ve bundan üzüntü duyduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Son 40-50 yıla ve son döneme baktığımızda kıdem tazminatından istifade eden çalışan oranımız azami yüzde 25. Öncelikle bu işçinin alın teridir, hakkıdır. İşçinin korunması gereken bir alın terinin karşılığıdır. Sistemin ana hatası çalışanın alın terinin biriktiği yer işverenin kasası. 5-10-20-30 yıl sonra işverenin pozisyonuna göre de koşullar işçinin aleyhine gelişiyor. Bu tabloyu kimsenin görmemezlikten gelme hakkı yok. Yüzde 20’lik kitle bundan yüzde 100 istifade ediyor diyen yok. Ama yüzde 20-25’lik kitle kabul edilebilir bir karşılığını aldığını söylüyor. 75-80’lik bir kitle mağdur. Bunu işveren, sendikalar görüyor. Bunun bedelini çalışan insanımız ödüyor. 13 milyon çalışanımızın 10 milyonun mağdur olduğu ve alın terinin korunmadığı bir sistem daha çok rıza mı göstereceğiz?”
1 milyondan fazla istihdam
Verilen desteklerle istihdamda önemli bir dinamizmi yakaladıklarını belirten Müezzinoğlu, “1 Ocak, 3 Mayıs arasında 4A sigortalılarda artı istihdamda işe giren 767 bin 322 kişi oldu. 108 bin 949 iş başı eğitim programından istihdam edilen çalışanımız var. Toplum yararına programdan da 126 bin 995 kişi iş başı yaptı. Toplam 1 milyon 3 bin 266 kişinin istihdamlarını sağlamış durumdayız” diye konuştu.
Devletin işin bir yerinden tutmalı
Devletin işin içinde olup olmayacağı sorulan Müezzinoğlu, “Dönüşümü başarabilmek adına ve hakların korunabilmesi adına devletin burada işin bir yerinden tutması gerekiyor. Masamızda o var” dedi.
Ana tema iş güvenliği
Bu hafta Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı’nın ana temasının “iş sağlığı ve güvenliği” olacağını belirten Müezzinoğlu, "Cumartesi tarafların katılımıyla bir program gerçekleştirilecek" dedi.
Mevcut çalışan yeni sisteme geçecek mi?
Yüzde 70’leri yakalamış bir ortak paydada buluşmanın başarılması halinde Parlamento’ya düzenlemenin gideceğini belirten Müezzinoğlu, “Ama önümüzde bir çalışma sürecine daha ihtiyacımız var” diye konuştu. Düzenlemenin sadece sisteme yeni girenleri etkileyip etkilemeyeceği sorulan Müezzinoğlu, “Hayır. Sisteme yeni girenler ve sistemde mevcut olanlara da alternatifler vereceğiz. Birincisi, ‘Mevcut sistemde kalmak istiyorum, razıyım’ diyebilir. Bu çalışanın kendi hakkıdır. İkincisi, işvereniyle uzlaşır. Sistemle ilgili hesaplaşmasını kendi yapar, kendi aralarında helalleşirler, sıfırdan sisteme devam eder. Üçüncüsü, işverenle anlaşır, haklarını sisteme devreder, hakları o sistemde devam eder” dedi.
İşçinin hakkını aylık izleyeceğiz
İşçinin hak arama yöntemi hakkında bir soru üzerine Müezzinoğlu, “Bugün sigorta primlerini nasıl takip ediyorsak o da öyle olacak. İşçinin hakkını mahkemede aramasına gerek olmayacak. Aylık takipleri yapacağız” dedi. Müezzinoğlu düzenlemenin tarihiyle ilgili, “Önemli olan vicdanlar huzurlu yapacak kalıcı bir sistem kurmak" dedi.