Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, sigortalı olarak çalışanların güvencelerinden biri olarak belirtiliyor. Kıdem tazminatına hak kazanmak için bir iş yerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmak gerekiyor. 14 milyon sigortalı çalışan ile binlerce işvereni doğrudan ilgilendiren kıdem tazminatı reformu kapsamında BES ile entegrasyon sağlanacak.Bu sayede daha sürdürülebilir bir emeklilik sistemi fayda sağlayacak.

'Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Kıdem tazminatı 2019 şartları neler?' sorularının yanıtları tüm çalışanlar tarafından merak ediliyor. Kıdem tazminatı konusu, çalışma hayatında yer alan yaklaşık 14 milyon sigortalı çalışan ile binlerce işvereni doğrudan ilgilendiriyor. Son zamanlarda gündemde yer alan Yeni Ekonomi Programı kapsamında kıdem tazminatı reformu konuşuluyor. 

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alabilmektedir. 1 yılın altındaki süreler için orantılı olarak hesaplama işlemi gerçekleştirilir. İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de dahil olur. Bu sebeple, kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücretine dahil edilir ve bu ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.