Kıdem tazminatı 2019 tavanı ne kadar?

Çalışanların güvencesi niteliğindeki kıdem ve ihbar tazminatı yeni yılda asgari ücrete paralel artacak. Artış yüzde 26 olacak ve 1 yıl çalışması olan net 2538 lira kıdem, 2011 lira da ihbar tazminatı alacak.

Çalışanların güvencesi niteliğindeki kıdem ve ihbar tazminatı yeni yılda asgari ücrete paralel artacak. Artış yüzde 26 olacak ve 1 yıl çalışması olan net 2538 lira kıdem, 2011 lira da ihbar tazminatı alacak.

Kıdem tazminatı, sigortalı (SSK’lı) çalışan yaklaşık 20 milyon işçinin güvencesi niteliğinde. Kıdeme hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor. Alt limiti asgari ücretle belirlenen kıdem tazminatının üst limitini ise memur maaşlarına yapılan zam belirliyor.

AKŞAM yazarlarından Okan Güray Bülbül yazısında konu ile ilgili gelişmelere yer verdi.Aralık enflasyonunun netleşmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocakta %10.19, memur ve emeklileri ise % 10.69 zam alacak. Ayrıca işçilerin kıdem tazminatı tavanı da 5.996 liraya yükseldi.

Milyonlarca memur ve emeklinin zam oranını etkileyen aralık ayı enflasyonu açıklandı. Aralık ayı enflasyonunun yüzde 0.40 düşmesiyle birlikte temmuz-aralık dönemine ilişkin 6 aylık enflasyon yüzde 10.19 oldu. 5.5 milyon SSK emeklisi, 76 bin malulen SSK emeklisi, 1.9 milyon SSK’lının hak sahibi (ölüm aylığı alan kişi) ve 91 bin sürekli iş göremezlik geliri alan kişinin hak sahibinin maaşlarına bu aydan itibaren yüzde 10.19 zam yapılacak. Yani toplamda 7 milyon 677 bin kişinin maaşı zamlanacak.

VERGİ MUAFİYETİ GELDİ

Kıdem tazminatı tavanı altı ayda bir yükseltiliyor. Ödemenin yapıldığı tarihteki kıdem tazminatı tavanını aşmayan söz konusu tazminat tutarları için ödenen vergiler iade edilecek. Aşan tutarların vergisi ise iade edilmeyecek.

Örneğin geçen yılın ocak ayında işten ayrılan bir kişiye on yıllık hizmetinin karşılığı olarak 60 bin lira tazminat ödenmişse, o tarihteki 5.001 TL’lik tavan dikkate alınarak 50 bin 10 TL’ye kadar olan tutar için ödenen vergi iade edilecek.

Basın iş kolunda çalışanlar için ise 24 aylık brüt ücrete kadar olan tazminatlar için ödenen vergiler iade edilecek.