Kıdem, brüt maaş üzerinden ödenir ama tavanı unutmayın

İşten çıkarılma durumunda, işveren işçiye çalıştığı her yıl için bir brüt maaş ödemek zorunda. Limiti ise 2015 sonuna kadar 3.710 lira. Yani brüt maaşınız 5.000 de 10.000 de olsa, alacağınız para yıllık 3.710 lirayı geçemez.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

SORU: 20 yıllık çalışan ve emeklilikte yaşa takılan bir bayanım. Çalıştığım şirket performans bahanesiyle bana kıdem ve 5 maaş teklif ederek işten ayrılmamı talep etti. Teklifi kabul ederek, tüm haklarımı aldığıma dair bir ibraname imzalayarak, 1 Temmuz'da işten ayrıldım. 4A sigortalıyım, prim ve gün şartlarımı 20 yıl boyunca üst limitten doldurmuş, emekli maaşı alabilmek için 5 yıl yaş şartını beklemekteyim.

1- İşsizlik maaşı alabilmek için ne yapmalıyım?

2- SGK sitesinden tahmini emekli maaşımın hesaplanmasıyla linki tıkladığımda 2.500TL civarında bir maaş gözükmektedir. Önümüzdeki 5 yıl hiç prim ödemediğimi farz edersek bu maaşımın durumu ne olacaktır? 2.500 TL’de mi kalacak, düşecek mi, enflasyona bağlı yükseliş olur mu? 
3- Eşim çalışmaya devam ederse Sağlık için GSS primi ödemek zorunda kalır mıyım?
4- İşsizlik maaşı alırsam, gelecekte alacak olduğum emekli maaşıma negatif etki yapar mı?
5- Hukuk yoluyla alabileceğim bazı haklarım olduğunu düşünüyorum, imzaladığım ibraname buna engel midir?
6- Bir de bazı sitelerde 'kıdem tazminatı brüt maaştan yatırılır' deniyor, Biz ise yayınlanan genelgedeki 3.710 TL/yıl üzerinden aldık, hangisi doğru? Ahmet Sarıkaya 

İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAZ

CEVAP:  İşsizlik maaşı alabilmeniz için işyerinizden kendi isteğiniz dışında ayrılmanız gerekmektedir. Bu koşulu sağlamadığınız ve ikale imzalayarak işten ayrıldığınız için işsizlik sigortasından maaş alamazsınız. Emekli maaşınız prim ödediğiniz gün sayısı ve prim ödeme miktarınızla doğru orantılıdır. Sizin durumunuzda belirli bir rakamın, bugün itibarıyla 3.500 TL’nin üzerinde prim bildirilmesi halinde emekli maaşınız prim ödediğiniz her ay artar. Bu rakamın altında ödeme yaparsanız emekli aylığınız düşebilir.

Aylığınız düşmez 

Çalışmaya devam etmemeniz durumunda eşiniz sigortalı olarak çalışıyorsa gelir testi yaptırmanız gerekmez. İşsizlik maaşı alamazsının ancak alıyor olsaydınız bile bu emekli maaşınızın düşmesine neden olmazdı. İbraname ancak bazı şartları taşıyorsa geçerlidir. Bunun için ibranameyi inceleyerek karar vermek gerekir. Bir avukattan destek almanız yerinde olacaktır. Kıdem tazminatı brüt maaş üzerinden ödenir. Ancak tavan söz konusudur. Muhtemelen tavana takıldığınız için size kıdem tazminatı tavandan ödenmiştir. 

Gelir testi gerekmez

SORU: 4 aydır çalışmıyorum, evlilik nedeniyle çıktım. Eşim kendi çalıştığı şirket üzerinden bana özel sağlık sigortası yaptıracak. 4 yıl 2 ay çalıştım. Şu an ev hanımıyım. Gelir testi yaptırmam gerekir mi? Gülcan Ersavaş Cevap: Eşiniz çalışıyorsa sizin gelir testi yaptırmanıza gerek yok. Eşiniz üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özel sağlık sigortası yaptırmanız SGK’nın karşılamadığı sağlık hizmetleri açısından yararınıza olacaktır. 

Her yıla bir maaş

SORU: 1.11.1991’de işbaşı yaptığım işyerinden 20.6.2014’te işten çıkarıldım. 12.500 TL'sini işten çıkmadan önce aldım. 20.000.TL de bankaya yatırıldı. Toplamda 32.500   TL oldu. Burada alacağım kaldı mı? Hasan Ateş
Cevap: Kıdem tazminatınız çalıştığınız her bir yılın karşılığı olarak 1 aylık brüt ücretiniz tutarındadır. Dolayısıyla 23 yılın karşılığı olarak 23 aylık brüt ücretiniz tutarında kıdem tazminatı almalısınız. Brüt ücretinizden bu hesaplamayı yapabilirsiniz. İhbar tazminatı ödenmesi gereken bir durum söz konusu ise bu durumda ihbar tazminatı da almanız gerekirdi.