Kıbrıs'ta istikrar ve güven kalıcı barışla mümkün

KKTC Başbakanı Kalyoncu: ''Mevcut yatırımların bitmesiyle 31 bin 856 kişiye istihdam sağlanacak.''

KKTC, hafta sonunda önemli bir etkinliğe imza attı. Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin düzenlediği, Avrupa İşadamları Kulübü ve Girne Amerikan Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki ‘Barışa Giden Yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi, KKTC Başbakanlığı’nın himayesinde gerçekleşti. Zirvede konuşan KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, istikrar ve güvenin, kalıcı barışla mümkün olacağının altını çizdi. Kalyoncu, 2014 itibarıyla toplam 448 yatırıma teşvik belgesi verildiğini, bu yatırımların tamamlanmasıyla 31 bin 856 kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu da, Kıbrıs denildiğinde akla ilk olarak çözüm, barış, istikrar gelen günlerden geçildiğini söyledi.  

KIBRIS'IN 'ENERJİSİ' ARTTI 

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik de, Doğu Akdeniz enerji havzasında yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, adanın bu enerji koridoru içinde yer alması nedeniyle, stratejik açıdan daha da önem kazandığını belirtti. 

Rapor, Tusk'a sunulacak

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı büyümenin sağlanmasının önemli olduğunu söyleyen Bozçelik, enerji, sulama, bankacılık, eğitim, yeni nesil turizm, yenilenebilir enerji gibi pek çok alanda yatırım olanakları bulunduğunu kaydetti. Bozçelik, zirve sonunda ortaya çıkan raporun Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a sunulacağına da dikkat çekti.