'Kıbrıs'ta fırsatçılık yapanlara izin vermeyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akdeniz’e ilişkin mesaj verdi: Kıbrıs’ta fırsatçılık yapmaya kalkanlara izin vermedik, vermeyeceğiz.Türkiye’ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur.

TAVRIMIZ DERS OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni’ne katıldı.

GEMİMİZ YOLA ÇIKIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, “Bu yıl, doğalgazı olmayan Şırnak, Hakkari ve Artvin’e de bu hizmeti götürüyor, böylece 81 vilayetimizi doğalgazın rahatlığıyla buluşturuyoruz” dedi. Sondaj faaliyetlerini hızlandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, Türkiye’ye dünyanın en gelişmiş sondaj gemilerinden birini kazandırdıklarını aktardı. Geminin ilk sondaj için Akdeniz’e doğru yola çıkacağını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

KİMSE GASP EDEMEZ

“Tabii bu arada ülkemizin güvenlik hassasiyetlerinin başka yerlere kaymasından yararlanarak, Ege ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın çevremizde fırsatçılık yapmaya kalkanlara da asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Kıbrıs açıklarında Türkiye’ye rağmen yürütülmeye çalışılan sondaj faaliyetleri konusundaki net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Kimse Kuzey Kıbrıs’taki Türklerin hakkını gasp edemez. Ülkemizin ve KKTC’nin haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğimizin bilinmesini istiyorum.”

En ufak bir taviz yok 

Erdoğan, şöyle devam etti: “Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerinde, beraber adım atacağız. Ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs, nüfusuna göre hakkını alacak. Buradan en ufak bir taviz veremeyiz.”

‘101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2018 sonunda doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak. 15 senede enerji ve doğalgaza yatırım 172 milyar lirayı buldu” dedi.

Nüfusun %77’sine ulaştı

Başbakan Binali Yıldırım da konuşmasında, 2017’de 1 milyar 200 milyon liralık yatırım yapıldığını söyledi. Yıldırım, “13 bin 500 kilometreyi aşan bir dağıtım ağı kuruldu. Yapılan çalışmalarla doğalgaz dağıtım şebekesi 62 milyon vatandaşa hizmet verir hale geldi. Nüfusumuzun yüzde 77’si artık doğalgaz kullanıyor” diye konuştu.

MESAJIMIZ AÇIK:

TÜRKİYE ZİRVEYE KADAR DURMAYACAK

Erdoğan, Türkiye’nin dövizde zaman zaman yaşanan rasyonel olmayan dalgalanmalara rağmen hedeflerine uygun şekilde ilerlediğini söyledi. Erdoğan, “Türkiye’yi hâlâ 15 yıl önceki Türkiye sananlara mesajımız gayet açıktır. Türkiye, zirveye ulaşana kadar da durmayacaktır” dedi. 

Akkuyu’nun temelini Putin’le atacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Akkuyu Nükleer Santralı’nın inşaatına bu yıl başlıyoruz. Temelini çok yakında değerli dostum Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Putin’le beraber atmayı planlıyoruz. Kendisiyle bu konuyu telefonda da görüşme fırsatım oldu.” Erdoğan, “Dikkat edin, ne zaman ülkemiz dışa bağımlılığını azaltacak, kaynaklarını devreye alacak bir atılım yapsa, hemen farklı kisveler altında bunlar sahneye sürülüyor” dedi. 

Enerji Bakanı Albayrak, törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tablo hediye etti.

101 yerleşim yeri daha doğalgaza kavuştu 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, “Bugün Edirne İpsala’dan Van Edremit’e, Çankırı Ilgaz’dan Siirt Tillo’ya kadar 101 yerleşim yerine daha doğalgaz getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. 2017 ve 2018’de toplam 3 milyar liralık iletim ve dağıtım yatırımlarıyla daha gelişmiş bir doğalgaz altyapısına kavuşmuş olacağız” dedi. Bugün 78 kente doğalgaz ulaştırıldığını belirten Albayrak, Artvin, Şırnak ve Hakkari’deki çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade ederek, “Yılın ikinci yarısında bu illerimize de doğalgazı sağlamış olacağız. 2018 bu açıdan tarihi ve önemli bir yıl olacak” değerlendirmesinde bulundu.

EN UCUZU TÜRKİYE’DE

Enerji Bakanı Albayrak, doğalgazın vatandaşlara uygun maliyetle sunulması noktasında Türkiye’nin AB ülkeleri arasında hem haneye hem de sanayiye en ucuz doğalgaz temin eden ülke olduğunu da sözlerine ekledi. 

Üçüncü nükleer için çalışıyoruz

Başbakan Yıldırım, nükleere ilişkin de, şöyle konuştu: “Şimdi üçüncü nükleer projesi için bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda elektrik üretimimizi çeşitlendirme açısından yüzde 10’una yakın kısmını nükleer kaynaktan sağlamak.”