'Kesintisiz enerji' için 7 yılda 2.1 milyar lira

BEDAŞ Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, 2013-2020 arasında Avrupa yakasına kesintisiz enerji için yapacakları harcamanın 2.1 milyar lirayı bulacağını ifade ederek, ''Ekonomik ömrünü tamamlamış, 50 yıllık yağlı kablolar var. Yılların birikmişini bir anda çözemezsiniz. Tabii bu yatırımları yaparken elektriği de kesmek zorunda kalıyoruz'' dedi.  

ŞENAY KÖŞDERE

İstanbul Avrupa yakasında, yaklaşık 4,7 milyon aboneye 25 milyar kilovat saat elektrik dağıtımı yapan Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ), 2016 dahil 5 yıllık dönemde 1.6 milyar lira yatırım yapmayı planlıyor. Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu, şirketin 2013-2020 arasında Avrupa yakasına kesintisiz enerji için yapacağı harcamanın ise 2,1 milyar lirayı bulacağını söyledi. İslamoğlu, "Sadece 2017’de yapılacak yatırım tutarı 341 milyon lira düzeyinde gerçekleşecek. 2016 dahil önümüzdeki beş yılda da yapılacak 1 .6 milyar liralık yatırımın 1 milyar 230 milyon TL’si ise doğrudan şebeke yatırımı olacak" değerlendirmesinde bulundu.  

50 YILLIK ESKİMİŞ, YAĞLI KABLOLAR DEĞİŞİYOR 

Son dönemde yaşanan elektrik kesintilerinin büyük ölçüde, bakım onarım ve şebeke yatırımlarından kaynaklandığını anlatan İslamoğlu, “Eskiyen şebekeler var. Mesela Beyoğlu - Beyazıt bölgesinde 50 yıllık yağlı kablolar var. Ekonomik ömrü bitmiş, kar suyunu çabuk emiyorlar. Bunların yenilenmesi lazım. Yılların birikmişini bir anda çözemezsiniz. Ama belli bir noktaya geldik. Tabii bakım yaparken, yenileme yaparken de elektriği mecbur kesiyorsun" ifadelerini kullandı. 

ARIZAYI DA ŞİKAYETİ DE ANINDA GÖRÜYORUZ 

Toplam arıza süresinin 2012 yılından bu yana yüzde 46 düşürüldüğünü ifade eden İslamoğlu, vatandaşların arıza ve kesintiler hakkında hızlı bilgi alabilmesi için BEDAŞDestek Twitter hesabı açtıklarını ve 186 Mobil Uygulamasını geliştirdiklerini hatırlattı. İslamoğlu, “Mobil uygulama sayesinde kimsenin telefon açıp, uğraşmasına gerek yok. BEDAŞDestek sayesinde ben de arıza bildirenleri de şikayet edenleri de 24 saat anında görüyorum” şeklinde konuştu.

2017 yılında 312 yeni istihdam yaratılacak 

BEDAŞ’ta sahada çalışan 4200 kişi olduğunu ifade eden İslamoğlu, "20 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 48 kişiyi işe başlattık. Yılın son günlerinde de 73 kişiye daha istihdam yaratılacak. 2017’de yaratılacak yeni istihdam sayısı 312’yi bulacak. 2016 sonu ve 2017 içerisinde istihdam yaratacağımız kişi sayısı 433’e ulaşacak" dedi.

Liderlik okulu açılıyor

Yetişmiş teknik personel ihtiyacını karşılamak amacıyla ise BEDAŞ Akademi’yi hayata geçirdiklerini vurgulayan İslamoğlu, “Yıl içinde açmayı planladığımız Liderlik Okulu’yla da geleceğin yöneticilerini ve liderlerini kendi içimizden çıkaracağız” diye devam etti.  

Sayacı doğru kullanırsan akıllı olur 

Özellikle sanayi ve ticarethanelerin akıllı sayacın özelliklerini öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken İslamoğlu, “Akıllı sayacı bilip, ona göre çalışırsanız kâr edersiniz. Sayacı doğru kullanırsan akıllı olur. Sistemde zaman üçe ayrılmış. 06.00 – 17.00 arası, 17.00-22.00 arası ve 22.00- 06.00 arası. Sanayi kuruluşlarının elemanlarını buna göre şekillendirmesi lazım. Ama gece kimse kullanmıyor, gündüz full" dedi. 

En büyük sorunumuz 'bulunamayan abone' 

En büyük zorluğu yaşadıkları konulardan birinin ‘bulunamayan aboneler’ olduğunu vurgulayan İslamoğlu, “Adam aboneliğini yapmıyor, başkasının adına elektrik kullanıyor. Orada kim oturuyor bilmiyoruz. En büyük sorunumuz bulunamayan abone. Bu konuyla çok uğraşıyoruz” dedi. Bir diğer sorunun da sayaçların okunamaması olduğuna dikkat çeken İslamoğlu, “İçeride olan sayaçları dışarıya aldırmaya çalışıyoruz” dedi. 

Dolar artınca ihale  bedeli 2 katına çıktı 

BEDAŞ, Mayıs 2013’te 1 milyar 960 milyon dolarlık bedelle Cengiz, Kolin, Limak Holding ortaklığı tarafından devralındı. O günkü dolar kurunun 1.81 lira olduğunu hatırlatan İslamoğlu, “Bunun TL karşılığı 3 milyar 548 milyon TL idi. Bugünkü dolar kuruna göre 2 katına çıktı” dedi. Bu arada geçen ay ortaklardan Limak Holding ortaklıktan çekilme kararı alınca, BEDAŞ’ın yeni yönetimi Cengiz ve Kolin gruplarının oluşturduğu CK Enerji tarafından üstlenildi.