MİRAY ÇİMEN
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye’nin yer altı zenginliklerinin tam olarak ortaya çıkarılması için harekete geçti. Bakan Berat Albayrak, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ne, 2017 yılı için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. MTA için rekor olacak bu aramayla, kömür rezervlerinde henüz tespit edilemeyen yeni kaynakların ortaya çıkarılması hedefleniyor.
REKOR SONDAJ GELİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, daha önce Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritalarının çıkarılması için çalışma başlattıklarını hatırlatırken, MTA’ya 2017 yılı için 1 milyon metrelik sondaj talimatı verdi. 2015 yılında 330 bin metre sondaj yapan MTA için 1 milyon metrelik rakam rekor olacak. Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılacak sondajlarla keşfedilmeyi bekleyen yer altı kaynakları ekonomiye kazandırılacak. 2016 yılına kadar 7 milyar ton kömür rezervi bulan MTA’nın, başlatılan yeni sondaj seferberliğiyle, Türkiye’nin kömür rezervlerinde bugüne kadar ulaşılamayan yeni kaynakları tespit etmesi amaçlanıyor.
20 milyon tona çıkarılacak
MTA’nın 2016 yılına kadar bulduğu rezervler linyitten oluşurken, bu rezervlerin kalorifik değerleri de bin 250 ila 2 bin 500 kcal arasında değişiyor. Söz konusu bu son keşifler, Türkiye’nin toplam 15 milyar tonluk linyit rezervinin de neredeyse yarısını oluşturuyor. Planlanan 1 milyon metrelik sondaj hamlesiyle bu rezervin 20 milyar tona çıkarılması hedefleniyor.
Her 5 km'den bitki toprak numunesi
ÖTE yandan geçtiğimiz günlerde yine AKŞAM'ın duyurduğu habere göre, Bakan Albayrak’ın talimatıyla, yerli kaynakların keşfi ve Türkiye ekonomisine kazandırılması için çalışmaların hızlandırıldığı bildirilmişti. Buna göre proje kapsamında Türkiye’nin her 5 kilometresinden toprak, dere ve bitki tortulu alınacak. Bölgenin, hangi maden açısından zengin olduğu belirlenecek. Ayrıca gökyüzünden görüntülemeyle jeofizik röntgeni de çekilecek. Böylece, Türkiye’nin jeofizik ve jeokimya haritaları çıkarılacak. Hangi bölgede hangi madenlerin olma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya koyulacak.
10 milyar $ katkı yapabilir
Verilere göre maden ithalatına 2014 yılında 15 milyar dolar, 2015 yılında 10 milyar dolar harcandı. Yeni hamleyle önemli ithalat miktarına sahip madenlerin yanında, ileri teknoloji hammaddelerinin aranması, üretilmesi ve ekonomiye kazandırılması da hedefleniyor.
İthalatı azaltacak
Yeni sondaj hamlesinin bir diğer hedefi de ithalatta önemli bir yer tutan madenlerin yerli kaynaklardan tedarik miktarını artırmak. Başta demir, bakır, altın, alüminyum olmak üzere Türkiye birçok önemli madenin ithalatına milyarlarca dolar kaynak ayırıyor.