Zengin bitki örtüsü çeşitliliği ve sahip olduğu endemik türler bakımından öne çıkan Ovacık'ta, ilkbahar aylarında dağlık alan, orman ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen kenger bitkisi, hem yemeklerde kullanılıyor hem de sonbaharda kökündeki sıvıdan yapılan sakızla kadınlara ekonomik kazanç sağlıyor.
"Kengerin kökünü keserek sakız olacak sıvının akmasını sağlıyoruz. Kökteki sıvı toprağın üzerine yavaş yavaş akarak katılaşıyor, sakız oluyor. Bizler de gidip o sakızları ertesi gün toplayıp eve getiriyoruz. Eve getirdikten sonra sakızları çeşmede soğuk suyun altında taşla dövüyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra bu defa sakızları sıcak suya koyuyoruz ve toprak ile otlardan temizliyoruz. En son aşamada ise sakızları yuvarlak yapıp satışa sunuyoruz."Kenger bitkisinin çevresini çapayla açtıklarını belirten Geyik, şunları kaydetti:
"Kengerin kökünü keserek sakız olacak sıvının akmasını sağlıyoruz. Kökteki sıvı toprağın üzerine yavaş yavaş akarak katılaşıyor, sakız oluyor. Bizler de gidip o sakızları ertesi gün toplayıp eve getiriyoruz. Eve getirdikten sonra sakızları çeşmede soğuk suyun altında taşla dövüyoruz. Bu işlem tamamlandıktan sonra bu defa sakızları sıcak suya koyuyoruz ve toprak ile otlardan temizliyoruz. En son aşamada ise sakızları yuvarlak yapıp satışa sunuyoruz."(AA)