Kendi işinin patronu olmak hiç bu kadar kolay olmadı

KOSGEB artık sadece iyi bir projesi olan girişimcilere 50 bin liraya kadar hibe ve 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyor. İŞKUR engelli ve eski hükümlülere, TÜBİTAK ise teknoloji alanında önemli destekler sağlıyor.   

Anadolu’nun stratejik konumu kadar, bu topraklarda yaşayanların girişimci ruhu ve çalışkanlığı, ne badireler atlatılsa atlatılsın ticaretin her zaman yeşermesine yol açtı. Günümüzde de gelenek haline gelmiş bu girişimci ruh, tüm canlılığıyla korunuyor. 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren dünyanın lider doğrudan satış şirketi Amway tarafından hazırlanan Global Girişimcilik Raporu’na göre Türkiye’de 35 yaşın altındaki gençlerin yüzde 51’i kendi işinin sahibi olmak istiyor. Yaş ilerledikçe risk almak zorlaşır ancak rapora göre ülkemizde 35-49 yaş aralığındaki bireylerin de yüzde 50’si kendi işinin sahibi olmayı arzuluyor.

ÖNEMLİ ADIMLAR

Birçoklarının hayallerindeki şirketi kurmaktan alıkoyan ise genelde kaynak yetersizliği oluyor. Hükümet son yıllarda ülkemizdeki büyük girişimcilik potansiyelinin daha iyi değerlendirilebilmesi için önemli adımlar attı. Bu adımlardan en önemlilerinden biri ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin(KOSGEB) verdiği destekler. KOSGEB ‘Girişimcilik Destek Programı’ kapsamında  50 bin liraya kadar hibe (karşılıksız para) ve 100 bin liraya kadar da faizsiz kredi veriyor. 

EĞİTİM TAMAMLANIYOR

Bu destekleri almadan önce KOSGEB'in eğitimlerini tamamlamak ve sertifika almaya hak kazanmak gerekiyor. Yakın zamana kadar söz konusu sertifikayı aldıktan sonra önce bir iş kurup ardından 150 bin liraya kadar olan desteklerden yararlanılabiliyordu. Genç girişimciler genelde ne mal-mülk ne de sermaye sahibi olduğu için şirket kurmakta zorlanıyordu. Dolayısıyla da bahsedilen desteklerden yararlanmak mümkün olmuyordu. 1 Şubat itibarıyla ise KOSGEB destek koşullarında değişikliğe gitti.  

150 bin TL'lik destekten kim yararlanabiliyor?

- Girişimcinin destek süresince başka bir kurum, kuruluş ve işletmede SGK hükümlerine tabi olarak çalışmıyor olması gerekli.

- Girişimcinin tüzel kişi statüsünde kurulmuş her hangi bir işletmede %50’den fazla ortaklılığın bulunmaması lazım.

- Girişimcinin kuracağı işletme Türk Ticaret Kanunu'nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olmalı.

- Girişimcinin başvuru tarihi itibarıyla son 1 yıl içerisinde aynı faaliyet konusunda şahıs işletmesinin bulunmaması gerekli.

- Desteklere uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayanlar başvuru yapabiliyor.

3 başvuru hakkı var

Girişimci adaylarının en fazla 3 başvuru hakkının bulunduğuna işaret eden KOSGEB Başkanı Biçer, "Yapılan bu başvurularda 3 kez üst üste olumsuz sonuç alındığında, girişimci adayının başvuru hakkı kayboluyor ve bir girişimci bu destek programından yalnızca bir kez faydalanabiliyor" ifadelerini kullandı. Biçer, Girişimcilik Destek Programı'nda yapılan değişiklikten sonra işletmesini kuran ancak KOSGEB'e müracaat etmeyen girişimcilerin de en geç 31 Aralık 2017'ye kadar başvurarak, programdan faydalanabileceklerine değindi. Biçer, bu tarihten sonra yalnızca işletmelerini açmadan KOSGEB'e müracaat eden girişimcilere onay verileceğini kaydetti. 

Engelliler için son tarih 12 Haziran

İŞKUR ise engelli ve eski hükümlülere iş kurma desteği veriyor. Bu kapsamdaki projelerin İŞKUR'a teslimi son tarih 12 Haziran. Eski hükümlülere de kendi işini kurmaları için brüt asgari 15 katına kadar hibe desteği veriliyor. En az %40 oranında engelli bireylere ise 36 bin lira hibe desteği veriliyor. 

TÜBiTAK’tan hibe ve eğitim

Bireysel Genç Girişim Desteği programlarını uygulamaya geçiren TÜBİTAK, gençlere kredi ve hibe yardımı sağlıyor. TÜBİTAK, seçtiği projelere 150 bin liralık hibe desteği sunuyor. Genç girişimciler, bu desteği mentor desteği  ve 2 aylık eğitimle alabiliyor. Başvurular TÜBİTAK'ın sitesinden alınıyor. 

40 yaşın altındaki çiftçilere 483 milyon TL

Tarım Bakanlığı bu yıl 16.100 genç çiftçiye 483 milyon lira hibe desteği veriyor. Bu kapsamda 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacak. Bütçenin kalanı, meyvecilikle tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi konularda verilecek. Destekten faydalanmak için 41 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.

Artık iyi bir fikir yetiyor

 Yeni süreçte girişimcilerin iş yerlerini açmadan müracaat edebildiklerini açıklayan KOSGEB Başkanı Recep Biçer “Girişimcilerin, işletmelerini açtıktan sonra KOSGEB'e başvuru yapma şartını yürürlükten kaldırdık” dedi. 

Proje nasıl değerlendiriliyor?

Biçer, oluşturulan kurullar tarafından işletmelerini kurmadan KOSGEB'e müracaat eden girişimcilerin başvuru formlarının, kurulacak işletmelerin sürdürülebilirlik, kârlılık ve potansiyel sektörel fırsatlar gibi konularının değerlendirileceğini belirtti.

YARIN: Girişimcilere bankalardan tam destek. Hangi banka nasıl koşullarda girişimci kredisi sağlıyor?