Kazıkçı marketlerin itirazına yargıdan ret

Zincir marketlere 2 milyar TL'lik ret! Rekabet Kurumu'nun geçen yıl toplam 2 milyar liralık ceza kestiği 4 zincir market, yürütmeyi durdurma talebiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme ‘kartel değiliz, bilgiler hukuka aykırı kullanıldı' iddialarını reddetti.

BİM, Şok, Migros ve Carrefoursa'nın Rekabet Kurumu'nun verdiği cezaya karşın yürütmeyi durdurma talebiyle açtıkları davalarda mahkeme bu taleplerin reddine karar verdi. Söz konusu 4 markete geçen yıl ekim ayında toplam 2 milyar TL para cezası kesilmişti. Migros, Şok, Carrefoursa ve Bim'in Rekabet Kurumu'nun rekabet ihlali sebebiyle verdiği cezanın iptali ve yürütmeyi durdurma talebiyle açtıkları davalarda Anakara İdare Mahkemesi bu taleplerin reddine karar verdi.

PAZARIN ÖZEL YAPISI

Rekabet Kurumu tarafından paylaşılan mahkeme karar metinlerine göre Migros kendisine verilen 517 milyon 672 bin lira para cezasının hukuka aykırı olduğunu, perakende pazarının kendine has yapısının tamamen yok sayıldığı, iletişimlerin içeriğine ve gerçekleştirilme amacına bakılmaksızın kartel olduğu varsayımıyla hareket edildiğini iddia etti. Ancak bu görüş mahkeme tarafından kabul edilmedi. Karar metninde yer alan bilgilere göre söz konusu soruşturma kapsamında 142 milyon 469 bin lira ceza alan Carrefoursa'nın avukatları tarafından ise Masak tarafından elde edilen bilgilerin rekabet soruşturmasında kullanılmasının hatalı olduğu, hukuka aykırı bir şekilde verilen tedbir kararıyla elde edilen delillerin ispat vasıtası olamayacağı belirtildi. Şok'a da 384 milyon 369 bin lira para cezası verilmesine karar verilmişti.

KARTEL TESPİT EDİLDİ

Rekabet Kurumu savunmasında ise, teşebbüsler arası rekabet karşıtı etkiye sahip her türlü doğrudan veya dolaylı temasın delil olarak kabul edilebileceği, rekabetin zedelendiğinin sonuç bağlamında hukuki ve iktisadi anlamda bütüncü olarak dikkate alınması gerektiği, tespitler bir bütün olarak ele alındığında tipi bir kartel olan hub and spoke (topla ve dağıt) kartelinin açıkça tespit edilebildiği ifade edildi.

'ENFLASYON VE KUR ARTIŞLARI DİKKATE ALINMADI' DENİLDİ

Soruşturmada 958 milyon 129 bin lirayla en büyük cezayı alan Bim'in avukatları ise davalı idarece (Rekabet Kurumu) dünya ekonomilerindeki enflasyon ve kur artışları dikkate alınmaksızın fiyat artışlarının sebebi olarak gösterildiklerini ifade etti. Firmanın iddia edilenin aksine hiç bir hub and spoke (topla ve dağıt) kartelinin tarafı olmadığı, bu ihlal türünün Türk mevzuatında özel olarak düzenlenmediği ve olayda unsurlarının gerçekleşmediği ifade edildi. Rekabet Kurumu ise savunmasında kararın birden fazla tespite dayandığı, her tespitin ise onlarca delile dayandığı, kartel anlaşmalarının nadiren yazılı şekilde olduğu, somut olayda delillerin bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

REKABET'TEN CEZA YAĞMIŞTI

Geçen yıl Rekabet Kurumu'nun perakende gıda ve temizlik ürünleri ticaretiyle iştigal eden zincir marketlerle bunların tedarikçileri konumunda olan üretici ve toptancı seviyesindeki teşebbüslerin fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik olarak açtığı soruşturma kapsamında zincir marketlere ceza yağmıştı. 3 market dışında soruşturma kapsamında BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A101 ve Savola Gıda'ya toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası verilmişti.