Kazanımlar kalıcı hale getirilecek... Bakan Şimşek: 3 kuruluşun not artırdığı tek ülkeyiz

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB-'ye yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Makro finansal istikrarımızı güçlendiren programımız sayesinde 2024'te 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz” dedi.

Yabancının Türk ekonomisine güveni, yeni gelen not artışlarıyla da giderek yükseliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, önceki gece Türkiye'nin kredi notunu bu yıl 'ikinci kez' artırarak B+'dan BB-'ye yükseltti, not görünümünü durağana çevirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Makro finansal istikrarımızı güçlendiren ve dayanıklılığımızı artıran programımız sayesinde 2024 yılında 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alan tek ülkeyiz" dedi. Bakan Şimşek, bu hafta açıkladıkları Orta Vadeli Programla (OVP) son 1 yılda elde edilen kazanımları kalıcı hale getirerek ekonomiye duyulan güveni daha da artıracaklarını söyledi.

GÖZLER 1 KASIM'DA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, da "Fitch'in değerlendirmesi, Türkiye ekonomisinin makroekonomik göstergelerinde yaşanan iyileşmelerin uluslararası arenada da kabul gördüğünü bir kez daha göstermektedir" dedi. Fitch, en son bu yılın mart ayında da Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltirken, not görünümünü durağandan pozitife revize etmişti. Fitch'in yanı sıra Standard & Poor's (S&P) ve Moody's de bu yıl Türkiye'nin kredi notunu yükseltmişti. S&P geçen yılın mayıs ayında B (negatif) olan notu, bu yıl B+ (pozitif) olarak artırırken, Moody's de geçen yıl yine mayıs ayında B3 (durağan) olan notu, bu yıl B1 (pozitif) olarak yükseltmişti. Bu yılın son kredi değerlendirmesi 1 Kasım'da S&P tarafından gerçekleştirilecek ve görünüm pozitif olduğundan kredi notunda bir kademe daha artış yapması bekleniyor. Not artışları; yabancının Türkiye'ye yatırım için gelebilmesinde baktığı önemli kriterlerden birini oluşturuyor.

'YATIRIM'A 3 KADEME

Ekonomistler, Fitch Ratings'in kararıyla beraber Türkiye'nin artık iyileşen bir not yörüngesinde olduğunu ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da yeni not artırımlarının gelebileceğini belirtti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Fitch'in not artışı ile beraber kendi skalasında Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' not seviyesine ulaşmasına üç kademe kaldığını söyledi.

İYİLEŞEN YÖRÜNGEDEYİZ

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de "Fitch Ratings'in bu kararı Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve ekibinin yaptığı politika ayarlamasının doğrudan bir sonucudur. Bunun için tebrik edilmeleri gerekir. Türkiye, artık iyileşen bir not yörüngesinde olması nedeniyle bunu hak etti. Moody's'in, kredi notunu iki kademe yükseltme kararı da bunu doğruladı" diye konuştu.

REZERVLERDEKİ ARTIŞ SÜRECEK

Fitch Ratings'in açıklamasında pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıkları ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, muhtemelen dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği belirtilerek, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda 165 milyar dolara çıkmasının öngörüldüğü vurgulandı. Parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olan liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığı kaydedilen açıklamada, "Fitch, sıkı bir parasal politika duruşunun enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine ve iyileştirilmiş dış likidite tamponlarının, düşük cari açığın ve azaltılmış dolarizasyonun sürdürülmesine yardımcı olacağına dair daha fazla güven duyuyor" denildi.