Alışverişlerde fiş almak ve vermek uygulaması zaman zaman sekteye uğruyor. Kayıt dışılığı ve vergi kaybını önlemek için yeni bir adım daha atıldı. Fiş ya da fatura kesmeyene de almayana da ceza verilecek. Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan 'Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği' Resmi Gazete'de dün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacak. Örneğin; fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira iken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise 100 bin liraya kadar çıkacak.
5 İŞ GÜNÜNE DİKKAT!
Düzenlemede, alıcının ceza almasını önleyecek '5 iş günü' ayrıntısı da dikkat çekiyor. Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler, kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirirlerse bu durumda alıcı kişilere herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Belgeyi düzenlemeyenler ise 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca, satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilir ve alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde kendiliğinden vergi dairesine bildirirse yine alıcıya ceza kesilmeyecek fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.
KAYITSIZA CEZA BÜYÜK
Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden kayıt dışı olarak faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar da yüzde 50 artırımlı şekilde uygulanacak.
EKSİK VE YANILTICI BİLGİ DE KAPSAMDA
Dijital ortamdaki reklam, ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması, eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.
MALİYE VATANDAŞI UYARDI: SAHTE 'VERGİ BORCUNUZ VAR' MAİLİNE İTİBAR ETMEYİN
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sahte 'vergi borcunuz var' e-postalarına karşı vatandaş ve mükellefleri uyardı. GİB'in internet sitesinden konuya ilişkin açıklamada; son dönemde medyada çıkan bazı haberler ile GİB'e yapılan şikayetlerden, vatandaşlara vergi borçlarının olduğu ve ödemeleri gerektiği yönünde sahte e-postaların gönderildiğinin öğrenildiği belirtildi. Açıklamada, GİB'in Dijital Vergi Dairesi'nin internet sayfasının (https://dijital.gib.gov.tr) kopyalanıp oluşturulan sahte bir siteye yönlendirilerek dolandırıcılık girişimlerinde bulunulduğunun anlaşıldığı bildirildi.
GİB sitesine girin
Bu şekilde gönderilen e-postalarla mükelleflerin sahte internet adreslerine yönlendirildikleri ve kredi kartı ile şahsi bilgilerinin ele geçirilmeye çalışıldığı ifade edilen açıklamada, bu tarz sahtecilik ve dolandırıcılık girişimlerine karşı vatandaşların dikkatli olmaları ve sahte e-postalara itibar etmemeleri gerektiği belirtildi. Mağduriyet yaşamamak için ödemelerin GİB'in resmi internet sitesi (www.gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (https://dijital.gib.gov.tr), GİB Mobil uygulaması veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılmasının önemine işaret edildi.