Kavanoz kapağının %10'u Türkiye'den

20 fabrikayla üretim yapan Sarten Ambalaj, aerosol kutularda dünyada yüzde 11 pazar payına ulaşırken, kavanoz kapağında da Bulgaristan'da aldığı yeni fabrikayla yüzde 10 paya yaklaştı.

YAŞAR KIZILBAĞ

İlk üretimine 1972 yılında Vita yağları için teneke üretimiyle başlayan Sarten Ambalaj, 20 fabrikaya ulaştı. Şirket Bulgaristan'daki ikinci fabrikayı Lyaskovets şehrinde satın aldı. Halen 4'ü yurt dışında toplam 20 fabrikayla plastik ve teneke ambalaj ürettiklerini anlatan Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir, iki üründe dünyada çok önemli pazar payına ulaştıklarını söyledi.

YÜZDE 80'İ İHRACAT

Sarıbekir, "Dünya kavanoz kapağı piyasası yaklaşık 25 milyar adet. Manisa'da 1.5 milyar üretiyoruz. Adana'da hedefimiz 500 milyon adet. Lyaskovetz'de de 500 milyon üretirsek pazar payında yüzde 10'u yakalarız" dedi. Dünyada teneke aerosol pazarının ise 7 milyar adet olduğunu anlatan Sarıbekir, "Silivri'de 600 milyon, Hollanda'da 100 milyon, Rusya'da 100 milyon adetle dünyadaki aerosol kutusunun yüzde 11'ini biz üretiyoruz. Bunun yüzde 80'i ihracat" dedi. Sarıbekir, metal ambalajda Türkiye'de paylarının ise yüzde 40 olduğunu belirtti.

4 MİLYAR LİRA CİRO

Geçen yılı 390 milyon dolar ciroyla kapattıklarını belirten Sarıbekir, "Hammadde fiyatlarının artmasının da etkisiyle bu yıl dolar bazında yüzde 20 büyüme bekliyoruz. TL olarak ise 4 milyar TL ciroya yaklaşacağız" dedi.

SUUDİ AMBARGOSUNU BULGARİSTAN'LA AŞTI

Bulgaristan'da Plevne ve Lyaskovets fabrikalarında üretim yaptıklarını söyleyen Zeki Sarıbekir, "İki fabrikada toplamda 350 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu ülkedeki üretimimizin yüzde 75'ini Romanya, Yunanistan, Sırbistan, Macaristan, Polonya, Avusturya ve çevre ülkelere ihraç ediyoruz.Bulgaristan'da üretim yaptığımızda 'Made in Europe' ibaresi alıyorsunuz. Suudi ambargosu sırasında bu ülkeye Bulgaristan'dan ihracat yaptık" ifadelerini kullandı. Sarıbekir, yeni aldıkları fabrikada kavanoz kapağı üreteceklerine dikkat çekti.

TÜRKİYE'YE 7 TANE PETKİM LAZIM

Zeki Sarıbekir, Kuzey Afrika ve Amerika'da öncelikli olmak üzere birkaç yeni yatırım düşündüklerini de anlattı. Sarıbekir, plastik hammaddesi konusunda ise TOGG gibi ortak girişim grubu önerdi. Sarıbekir "Türkiye'nin 7 tane Petkim'e ihtiyacı var" dedi.