Katılım bankalarının karı yüzde 36 arttı

Katılım bankalarının net kârı ilk yarıda yüzde 36 artarak 769 milyon liraya aktif büyüklüğü de 143 milyar TL'yi aştı. TKBB Başkanı Melikşah Utku ''Toplumun faize hassas kesimleri alternatif yatırım araçlarına yöneliyor'' dedi.

Katılım bankaları, bu yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 769 milyon lira kar elde etti. Sektörün ilk yarıda net dönem kârı, 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 36 artışla 566 milyon liradan 769 milyon liraya ulaşırken katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 7,7 oranında artarak 143 milyar lira seviyesini aştı.  

İLK YARININ LİDERi KUVEYTTÜRK 

İlk yarıda en fazla net kârı 348 milyon 559 bin lirayla Kuveyt Türk elde etti. Kuveyt Türk'ü 185 milyon 809 bin lirayla Türkiye Finans Katılım Bankası, 131 milyon 297 bin TL ile Albaraka Türk, 53 milyon 670 bin TL ile Ziraat Katılım ve 49 milyon 744 bin TL ile Vakıf Katılım izledi. Haziran sonu itibarıyla Kuveyt Türk, 52 milyar 22 milyon liralık aktif büyüklüğüyle sektörün lideri konumunda bulunurken, 37 milyar 490 milyon liralık aktif toplamla Türkiye Finans Katılım Bankası 2'nci, 34 milyar 217 milyon lirayla Albaraka Türk 3. oldu.  

14 bin 610 kişiye istihdam 

Türkiye Katılım Bankları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, sektörün Türkiye'de önemli bir gelişim süreci içerisinde olduğunu belirterek sektörün 10 yıllık dönemde 9-10 misli büyüme gerçekleştirdiğini ve bu yılın ilk yarısında ciddi büyüme sergilediğini ifade etti. Utku, yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: "Sektöre katılan yeni iki bankanın hızlı şubeleşmelerinin de etkisiyle şube sayımız toplamda 990'a, istihdam edilen personel sayısı ise 14 bin 610'a ulaştı. Önümüzdeki dönemde özellikle ülkemiz ekonomisindeki ve siyasi taraftaki istikrar ile katılım bankacılığının daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum."

Aktif toplam 160 milyar lirayı aşar

Utku, katılım bankaları olarak paylarını 2025'te yüzde 15'e çıkarma hedefleri olduğunu belirterek, "Ama bu, sadece bankaların yapabileceği bir şey değil. Bu potansiyeli Türkiye ekonomisindeki ciddi bir dönüşümle düşünmek gerekiyor" dedi. Türkiye'nin faizsiz finans merkezi olmasının da imkan dahilinde olduğunu, İslami finansın bugün

dünyada 2 trilyon dolar civarında büyüklüğe ulaştığını bildiren Utku, ürün yelpazesinin genişlemekte ve taliplerinin artmakta olduğunu söyledi. Utku, yıl sonunda sektör olarak yüzde 20 civarı büyümeyle 160 milyar lira üzeri bir aktif büyüklüğe ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.

Yeni oyuncular büyütecek

Melikşah Utku, gelecek dönemde ekonomide büyümenin güçlü görünümünü sürdüreceğini, kur ve siyasi taraftaki istikrarla bankacılık sektörünün de ivmeleneceğini ifade ederek, KGF'nin limitlerine yaklaşılmasının sektörün iştahını etkileyebilse de sektörel büyümenin devam edeceğini, katılım bankalarında da yeni oyuncuların desteğiyle büyümenin hız kazanacağını vurguladı.

KGF'nin katkısı büyük

Melikşah Utku, kârlılıkta sadece katılım bankalarında değil, tüm sektörde ciddi artışlar olduğunu belirterek, "2017'nin ilk yarısında, piyasada Kredi Garanti Fonu (KGF) olarak bilinen Hazine Destekli Kredi Kefalet Sistemi'nin sektöre ciddi katkısı oldu. Toplamda 250 milyar lira hacme sahip KGF sisteminde şu ana kadar kullandırılan tutar 200 milyar seviyesinde" diye konuştu.