Katı atıklar enerjiye dönüşüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, ülke genelindeki 88 adet atık depolama tesisi, 55 milyon kişiye hizmet veriyor. 38’inde sera gazından elektrik üretme çalışmaları devam ediyor.

Yelda GÖKDAĞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelinde yaygınlaştırdığı Katı Atık Depolama Tesisleri, Türkiye’nin çevre duyarlılığının yanı sıra, ekonomiye sağladığı katkılarla da dikkat çekiyor. Sayıları 88’e ulaşan depolama tesislerinden 38’inde, atıkların oluşturduğu sera gazının elektriğe dönüştürülmesi çalışması da sürüyor.  

2023’TE ÜLKEYE YAYILACAK 

Konuya ilişkin açıklama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci’den geldi. TBMM Çerve Komisyonu Üyeleri’ne bilgi veren Sebahattin Dökmeci, faliyeti devam eden 88 Katı Atık Depolama Tesisi’nde 55 milyon nüfusun katı atıklarının işlendiğini söyledi. Dökmeci, tesis sayısının 2023 yılında ülke nüfusunun tamamına hizmet verecek düzeye ulaşacağını, çevreci çalışmaları kararlılıkla yürüttüklerini ifade etti. 

ATIKLAR EKONOMİYE KATKI YAPIYOR

“Atıkların düzenli olarak depolandığı bu tesislerin bir diğer özelliği de, önemli bir sera gazı olan metan gazının ortaya çıktığı alanlar olması“ diye konuşan Dökmeci, “Bu kapsamda 38 ayrı depolama tesisimizde, sera gazının elektriğe dönüştürülmesi çalışması yürütüyoruz. Böylece hem sera gazından elektrik üretimi sağlanacak hem de doğaya salınan sera gazı emisyonunu büyük ölçüde azaltmış olacağız” açıklaması yaptı. 

ATIK SU ARITMA TESİSLERİ

Dökmeci” Üzerinde yoğun olarak çalıştığımız bir diğer konu ise atık su arıtma tesisleri projeleri. Bugün itibarıyla belediye nüfuslarının yüzde 85’ine yakın oranda, atık su arıtma tesisi hizmeti veriliyor. Yeni hedefimiz 2023 yılında ülke nüfusunun tamamına bu hizmeti sağlamak” diye konuştu.